eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Drogos és alkoholista bankárok elvonókúrán

Egyre több amerikai bankár jelentkezik be elvonókúrára - számoltak be róla a drog és alkohol elvonó központok illetékesei. A pénzemberek között eddig is nyílt titok volt, hogy nem éltek éppen feddhetetlen életet, de az üzletágban nem volt szokás bevallani a személyes hibákat. A hitelválság azonban ezen is változtatott.

Megtévesztő a neve a Connecticut állambeli New Canaan-nak. Illetve most már megtévesztő, mert vannak lakosai, akik immár nem érzik magukat a Kánaánban. A New Yorktól 60 kilométerre fekvő, drága butikokkal tűzdelt városban különösen sok bankár, hedge fund menedzser és más pénzember él.

Ezek az emberek idáig a világ urainak érezték magukat - jegyzi meg helyszíni riportjában a Reuters -, de sokan közülük most összetörtek. A szenvedélybetegségekkel foglalkozó helyi intézet vezetője elmondta, hogy a hitelválság kirobbanása óta egyre több alkoholista, drogfüggő és depressziós páciensük van ebből a jómódú rétegből.

Az egyik, neve elhallgatását kérő, alkohol elvonókúrára járó pénzguru meg is vallotta: "elvárják tőlünk, hogy úgy viselkedjünk, mint a világ urai, akiknek semmi sem okoz gondot. A mi szakmánkban nem szokás arról értekezleteket tartani, hogy hogyan érzik magukat a kollégák."

Az alkohol és a kokain is régóta része a Wall Street-i kultúrának. A pénzemberek sokat túlóráznak (vagy immár túlóráztak), ügyfeleikkel ebédeken, vacsorákon ittak együtt, voltak olyanok is, akik toplessbárokban lazultak el a hosszú nap után, megint mások rászoktak a drogfogyasztásra.

Új Kánaán városában már olyan szolgáltatás is létezik, amely szenvedélybeteggé vált vállalatvezetőket lát el életvezetési tanácsokkal. Robert Curry, a Fordulópont vezetőknek nevű vállalkozás alapítója elmondta: a pénzválság miatt még inkább megugrott az alkohol- és drogfogyasztás.

A gazdag városban már 50 házat vettek vissza a bankok, és megugrott az otthonon belüli erőszak is. Egy befektetési bankárokkal foglalkozó pszichológus, Harris Stratyner szerint az ágazat dolgozói amúgy is hajlamosak a rizikós és extrém magatartásra, sokuk rabjává vált annak az érzésnek, amelyet egy rizikós ügylet körüli adrenalinszint emelkedés vált ki - mondta. Egyesek bemagyarázzák maguknak: azért kell fogyasztaniuk, mert rossz időket élnek. Az függőség és a mentális panaszok évi 171 milliárd dollár kárt okoznak az amerikai gazdaságnak - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×