eur:
389.49
usd:
361.79
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Araboktól kap pénzt a Mercedes

A kőolajból meggazdagodott arab emírség, Abu Dzabi közel kétmillió eurót fektet be a Mercedes gépkocsikat gyártó Daimler autógyárba. A lépésre egy olyan időpontban kerül sor, amikor a Daimler is komoly anyagi nehézségekkel küzd, mert márkái iránt erősen visszaesett a kereslet.

Már a múlt hónapban elterjedt az a hír, hogy Abu Dzabi állami irányítás alatt álló Aabar nevű befektetési központja érdeklődik a beruházás iránt a Daimlernél. Azóta a színfalak mögött folytak a tárgyalások.

Most a Daimler elnöke, Dieter Zetsche közölte, hogy a részvények mintegy kilenc százaléka közel kétmilliárd euró értékben Abu Dzabi tulajdonába megy át, ami jelentősen megerősíti a főleg luxuskocsikat gyártó német gépkocsiüzem pénzügyi helyzetét.

Az arab ország nem az első, amely befektet a Daimlernél: 30 évvel ezelőtt Kuvait már megszerezte a részvények hét és fél százalékát. A gazdasági válság erősen megtépázta a Mercedes autókat kínáló stuttgarti céget, amelynek bevétele tavaly négy százalékkal esett vissza, és Dieter Zetsche a nehézségek egyensúlyban tartása végett erre az évre már korábban megszorító intézkedéseket helyezett kilátásba.

Az Abu Dzabiból érkezett nagyszabású befektetés azonban jelentősen könnyít a Daimler helyzetén, és ez kihatással lesz a cég külföldi, így Kecskemét melletti beruházásaira is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×