eur:
388.59
usd:
360.99
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

Kétszáz évet is kaphat az évszázad csalója

Első napját kezdte a börtönben pénteken Bernard Madoff befektető, aki szabadon ment be egy New York-i bíróság épületébe, majd bilincsben jött ki onnan. A korábbi érzéketlen nyilatkozatokkal szemben a 60 milliárd dollár elsikkasztásával vádolt befektető a bíróságon bocsánatot kért tettéért. A meglopott ügyfeleknek azonban ez kevés.

A Madoff-perre összesereglett az amerikai média, de magáról a tárgyalásról nem tudtak élőben tudósítani. Pedig a bírósági tárgyalóteremben valóságos dráma szemtanú lehettek. Bernard Madoff, a 64 milliárd dollár elvesztésével járó piramisjáték szervezője 11 vádpontban mondta magát bűnösnek, majd hozzátette: szégyelli tettét, és bocsánatot kér.

A korábbi pénzügyi guru azonban örülhet, hogy péntektől börtönben ül, ugyanis olyan dühöt váltott ki, hogy a bíróságra menet golyóálló mellényt kellett felvennie drága öltönye alá.

Madoff, a Nasdaq-tőzsde egykori elnöke az utóbbi húsz év pénzügyi kapzsiságának jelképévé vált, amikor tavaly decemberben egyik fiának elismerte a csillagászati csalás tényét. Mivel feltételek nélkül bűnösnek vallotta magát, így nem kötelezhetik arra, hogy továbbra is együttműködjön a nyomozókkal.

A New York-i bírósági épületben összegyűlt károsultak, - köztük sok kisbefektető - dühösen konstatálta, hogy nem derült ki, hová tűnt a pénz és ki segítette Madoffot. Találgatás indult meg arról, hogy úgymond "feláldozta magát" a családja érdekében.

Az egykori sztárbefektető büntetését csak nyáron szabják ki, de az nyilvánvaló, hogy az amerikai szokások szerint 100-200 évet kaphat összesen a 11 vádpont miatt, azaz, többé már nem lesz szabad.

A károsultak között vannak egyszerű emberek, például egy vízvezeték szerelő, akinek félretett 100 ezer dollárja vesztett el. Számára még inkább dühítő, hogy állítása szerint egyszer megmentette Madoff fiát a vízbefulladástól, és ezért hívták meg a befektetési alapba. A pórul járt hírességek közt van Steven Spielberg filmrendező és Kevin Bacon színész is.

Az összeesküvés elméletek gyártói szerint a zsidó származású Madoff úgymond "Izrael támogatására" lopta el a pénzt ügyfeleitől - csakhogy éppenséggel több zsidó jótékonysági szervezetet és holokauszt-túlélőt is kiforgatott a vagyonából. Utóbbiak közül sokan nyugdíjra félretett pénzüket veszítették el. Mások viszont megjegyzik: értük senki sem ejt könnyeket, miközben ezek a befektetők naivan, vagy kapzsiságból azt hitték, nem vonatkoznak rájuk a pénzpiac törvényei és Bernard Madoff valamiért évi 10-15 százalékos hasznot tud nekik termelni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 7. 07:24
×
×
×
×