eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

"Nem protekcionizmus, ha a dolgozókat védjük"

Franciaország visszautasítja azokat az európai uniós vádakat, melyek szerint protekcionista módon kezeli a válságot. Párizst azért érték Európa-szerte bírálatok, mert hatmilliárd eurós kedvezményes hitelt ajánlott fel a két nagy autógyártónak, a Renault-nak és a PSA konszernnek, cserébe a cégek nem zárhatnak be franciaországi üzemet, és nem telepíthetnek új gyártóegységeket külföldre. A francia kormány meglepőnek tartja, hogy az EU a szabad piaccal érvel, holott szerinte amiatt alakult ki a válság is.

Párizs szerint nem protekcionista a francia gazdaságpolitika. Az Európa-ügyi államtitkár azt mondta, az autógyáraknak felajánlott 7 milliárd eurós hitelkeretnek pusztán az a célja, hogy megvédje a munkahelyeket és fellendítse a gazdaságot.

Európai parlamenti képviselők, az Európai Bizottság, Németország és Szlovákia is bírálta a francia elnök hétfői bejelentését, amely szerint a francia állam hatmilliárd eurós kedvezményes hitelt nyújt fejlesztések finanszírozására a francia munkavállalók tíz százalékát foglalkoztató két nagy autógyártónak, a Renault-nak és a PSA Peugeot-Citroennek.

A támogatásért cserébe a kölcsön ideje alatt az autógyártók egyetlen franciaországi üzemet sem zárhatnak be, és nem telepíthetnek külföldre. Az Európai Unió szerint ez a megkötés a tőke szabad áramlását korlátozza. A példátlan európai felháborodás kapcsán Bruno Le Maire, Európa-ügyi államtitkár a France Info francia hírrádiónak azt mondta, túlzottak a kritikák.

"Ez nem protekcionizmus, mi csak a gazdaságunkat és a dolgozóinkat védjük. Azt hiszem, mind a kormánytól, mind a miniszterelnöktől elvárhatjuk, hogy nézzen szembe a válsággal. Hangsúlyoznám, hogy minden európai ország hasonló jellegű intézkedésekkel próbálja elkerülni, hogy a munkavállalóik drámai helyzetbe kerüljenek, és a gazdaságuk helyreálljon. Szóval azt hiszem, a kritikák túlságosan is túlzottak. Mindenkinek meg kellene őriznie a hidegvérét, és közösen keresni a megoldást az előrelépésre" - fogalmazott.

Bruno Le Maire szerint az lenne a protekcionizmus, ha meg is tiltanák a külföldi államoknak, hogy Franciaország területén értékesítsék a termékeiket.

Az államtitkár meglepőnek tartja azt is, hogy az Európai Unió éppen a szabad piaccal példálózik, holott pont emiatt, és az államok közbelépésének hiánya miatt alakult ki maga a válság is. Az elvi vita feloldásának érdekében Francois Fillon kormányfő találkozott az Európai Bizottság vezetőjével.

Míg a miniszterelnök kiállt a hitelcsomag mellett, az Európai Bizottság elnöke annyit mondott, hogy az uniós együttműködést alapjaiban rázhatja meg, ha az egyik tagállam támogatási programjai munkahelyeket vesznek el másoktól. A vita már csak abban van, hogy ez ilyen-e.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×