eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Ujjlenyomat minden mexikói mobiltulajdonostól

Mexikóban a jövőben nyilvántartást vezetnek minden mobiltelefon-tulajdonosról, a regiszterben pedig a többi mellett az ujjlenyomatokat is tárolják majd.

Egy nemrég elfogadott törvény értelmében a mexikói mobilszolgáltatóknak áprilistól egy évük van arra, hogy kialakítsanak egy adatbázist az ügyfeleikről. Ez kiegészülne az emberek ujjlenyomatával, valamint a hívások és a küldött üzenetek adataival.

Minderről a bűnözés elleni harc jegyében született törvény, a hatóságok így akarják elfogni azokat a bűnözőket, akik az eszközt használva zsarolnak ki pénzt vagy alkudoznak a váltságdíjról. A jogszabály áprilisban lép életbe.

Mexikóban évente emberek százait rabolják el, az áldozatok száma pedig folyamatosan emelkedik, amióta a hadsereg akciói miatt a kábítószerbandáknak új bevételi forrás után kellett nézniük.

A törvény szorgalmazói azt hangsúlyozták, hogy az országban csaknem 700 bűnszervezet működik, közülük többet börtönökből irányítanak, mobiltelefonok segítségével.

Mexikóban 80 millió mobiltelefon van használatban, nagy részük azonban nem előfizetéses, hanem kártyás készülék, amelyek vevőiről nincs adata a szolgáltatónak.

Az új jogszabály megköveteli a szolgáltatóktól, hogy mindennemű telefoninformációt - hívásbejegyzéseket, szöveges és hangüzeneteket - egy éven át megőrizzenek. Az ügyfelekről és a hívásokról szóló információk titkosak maradnak, s csak bírósági végzéssel lesznek felhasználhatók a bűnözők elfogásához.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×