eur:
389.33
usd:
362.71
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Soros Györgynek van megoldása a világgazdasági válságra

Fagyos hangulatban kezdődött az idei Világgazdasági Fórum Davosban. A svájci luxusüdülőhelyen az elmúlt években a világ politikai és pénzügyi vezetői a nagy filmsztárokkal együtt pezsgőzve elmélkedtek a jövőről. Az idén azonban a hírességek és a bankárok nagy része is elmaradt, a politikusok pedig egymásra mutogatnak a pénzügyi válság miatt.

Amikor már az Easyjet és más "easy" márkák alapítója is pesszimista, akkor nagy baj lehet. Stelios Haji-Ioannou a kilencvenes években kifogyhatatlan energiával építette fel fapados cégbirodalmát, amibe a légitársaságtól az autókölcsönzőn és az olcsó internet-kávézón át sok minden beletartozott.

A davosi Világgazdasági Fórumon viszont azt mondta, szerinte csak most jön a neheze. "Most kezd növekedni a munkanélküliség, és az emberek ilyenkor húzzák meg a nadrágszíjat. Például lemondják a nyaralást." Az üzletember szerint azok a cégek élik túl a válságot, amelyek odafigyelnek készpénztartalékaikra.

Az easy-cézár és mások is megjegyezték, hogy az idei Davosi Fórum sokkal szerényebb, mint a korábbiak.

A Valutaalap a nyitónapon jelentette be, hogy a világgazdaság gyakorlatilag válságban van. Ngozi-Okonjo-Iweala, a Világbank ügyvezető igazgatója szerint nehéz év lesz 2009, és előfordulhat, hogy az utána következő 2 év is. Az igazgatóasszony szerint 28 további feltörekvő ország szorul majd pénzügyi segítségre az idén.

A svájci üdülőhelyen tavalyhoz képest jóval kevesebb befektetési bankárt látni - cégeik egy része már el is tűnt a tavalyi krachban, és a korábban a pénzügyi-politikai elittel bratyizó filmsztárok is elmaradtak. Egyedül Jet Li kínai és Amitabh Bacsan indiai színész jött el. Az egyik szállodatulajdonos szerint azok, akik tavaly drága pezsgőt ittak, most olcsót rendelnek, akik pedig olcsó pezsgőt kértek, most fehérbort isznak.

A jövőt bizakodva látó pénzemberek helyét így a politikusok vették át, például Vlagyimir Putyin. Az orosz miniszterelnök - ha burkoltan is - de rúgott még egyet George Bush-ba, amikor beszédében azt mondta: a válság oka a laza pénzügyi szabályozás volt.

Meglepő módon óvta a világ országait a gazdasági önzéstől, és egyben az üzletbe való túlzott állami beavatkozástól. A közvetve szintén Amerikát bíráló Ven Csia-pao kínai miniszterelnök azonban éppen azt mondta: a kilábalás útját abban látják Pekingben, hogy segítik a friss diplomás munkakeresőket és új állami állásokat hoznak létre. Kína a visszaesés ellenére tartani fogja a tervezett 8 százalékos növekedési rátát - tette hozzá.

Soros György szerint pedig a válság rosszabb, mint az 1930-as években. Soros szerint a megoldás: növelni az inflációt, tőkésíteni a bankokat és leírni a rossz hiteleket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×