eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed

Minden más témát kiszorít a kampányból a hitelpiaci válság

Évszázados pénzügyi válság sújtja az Egyesült Államokat - vélekednek az amerikai gazdasági elemzők. A naponta érkező rossz hírek az elnökjelöltek kampányában is radikális változást hoztak.

Ahogy egyre mélyül a Wall Street pénzügyi válsága, mindkét amerikai elnökjelölt az ország legkiválóbbnak tartott közgazdászait faggatja a lehetséges kiutakról.

Barack Obama korábbi pénzügyminiszterekkel - Robert Rubinnal és Lawrence Summersszel tanácskozik -, és a csapatban ott van Paul Volcker volt amerikai jegybankelnök is. Utóbbinak tulajdonítják, hogy az 1970-es évek végén megállította az inflációs folyamatot.

John McCain a Harvard Egyetem közgazdász-professzorával, Ronald Reagan elnök korábbi tanácsadójával, Martin Feldsteinnel folytatott maratoni megbeszéléseket, és kikérte a Stanford Egyetem közgazdászának, John Taylornek, valamint a Hewlett Packard hajdani vezérének, Carly Fiorinának a véleményét is.

A két jelölt rá is szorul a gazdasági szaktekintélyek tanácsaira, mert eddig még semmilyen üzenetet nem fogalmaztak meg a pénzpiaci, illetve a jelzáloghitel válságból kivezető utat illetően, pedig a kampányban ez a téma kezdi kiszorítani az összes többit.

Kiszorul minden más téma a kampányból

Az Obama tábor legutóbb mindössze annyit fogalmazott meg, hogy a pénzpiaci válság megoldása nélkül nem lehet segíteni a munkanélküliségen és fellendíteni a gazdaságot, amely a nagy világgazdasági válság óta a legkomolyabb krízisével küszködik.

McCain álláspontja szerint a Wall Streetet érintő szabályozók átalakításával lehetne elkerülni a jövőben az ilyen válságokat. A republikánus jelölt a Wall Street "kitakarítását" emlegeti, hozzátéve, hogy a gazdaság azért erős alapokon nyugszik.

Erre az Obama tábor gyorsan reagált: a valóságtól elszakadtnak minősítette McCain szenátor állítását.

Elemzők szerint mindkét tábor a szabályozókat és magukat a bankokat teszi felelőssé, a felkért szaktekintélyek pedig igen hasonlóan ítélik meg a helyzetet, kiemelve, hogy ilyen körülmények között a kormány nem fog tudni a partvonalon maradni, akárki kerül is a Fehér Házban november 4-e után.

Greenspan: nem kell minden bankot megmenteni

Obama tanácsadója odáig ment, hogy korábban soha nem látott kormányzati beavatkozás szükségességéről beszélt a pénz- és az ingatlanpiacba.

A következményektől ezzel együtt mindenki tart. Kenneth Rogoff, a Nemzetközi Valutaalap korábbi vezető közgazdásza, aki ma szintén a Harvardon professzor, összegezte a tennivalót: ha a rendszer tovább roppan, a jegybank nem fog tudni hátralépni, és kénytelen lesz bedobni - nem a törülközőt, hanem az adófizetők súlyos milliárdjait.

Alan Greenspan, a Fed előző elnöke viszont úgy véli: a válság több nagy pénzintézet csődjéhez fog vezetni , ám nem kell mindegyiket megmenteni.

Az amerikai sajtó gőzerővel találgatja, hogy melyik jelölt lenne jobb a gazdaságnak. Előbb-utóbb mindkettő kénytelen lesz színt vallani, hiszen a választásig mindössze 50 nap van hátra, de könnyen elképzelhető, hogy a pénzügyi és hitelpiaci válság kezelésének módja lesz az elkövetkező hetek legfontosabb töréspontja a két politikus között.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Az orosz-ukrán háború újabb fordulatot vett, miután Kijev katonai műveletet indított az oroszországi Kurszki területen. A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg a Welt am Sonntag német hetilapnak adott nyilatkozatában reagált az eseményekre. Eközben pénteken késő este az oroszországi Belgorod városát ukrán támadás érte, ami öt halálos áldozatot követelt, és 46 ember sérült meg - jelentette be Vjacseszlav Gladkov, a térség kormányzója. Az incidens során 37 embert, köztük hét gyermeket kórházba kellett szállítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×