eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

A londoni olimpia mártírjai

A 2012-es olimpia mártírjainak nevezte el az angol sajtó azt a londoni nyugdíjas házaspárt, amelyik inkább a börtönt választja, mint hogy kifizesse a községi adóra rácsapott, tízezer forintnak megfelelő olimpiai illetéket.

A községi adó bevezetését jó néhány évvel ezelőtt, még Mrs. Thatcher kormányzása idején, meglehetős ellenérzéssel fogadták a brit ingatlantulajdonosok és bérlők. London szívében, a Trafalgar téren és környékén, annak idején heves összecsapásokkal teli, autógyújtogató tiltakozó tüntetés zajlott le.

Az adót az önkormányzatok vetik ki az ingatlan értékének megfelelően, és szociális segélyt csak az kap a teher könnyítésére, aki valóban rászorul. Egyébként az önkormányzatok zéró toleranciát gyakorolnak: ha késik a havi részlet befizetése, azonnal rendőri eljárással fenyegetőznek.

A befolyó összegből a szemétszállítástól, az utak karbantartásán át, az iskolák fenntartásáig és a rendőrség támogatásáig sok mindenre költ egy-egy önkormányzat, most pedig pótilletéket rótt ki, hogy London felkészülhessen a 2012-es olimpia lebonyolítására.

Attól eltekintve, hogy ezt az idős házaspárt csak mérsékelten érdekli a versenysport, azért tagadja meg a pótilleték 33,33 fontnyi, tehát mintegy 10.000 forintnak megfelelő összegének kifizetését, mert férj és feleség egyaránt úgy érzik, hogy az olimpia nemzeti ügy, tehát a költségeihez nem csak a főváros adófizetőinek kellene ilyen módon hozzájárulniuk.

Egyébként az olimpiai kiadások fedezete úgy oszlik meg, hogy több mint egymilliárd fontot a londoni községi adózók adnak, a lottó szerencsejáték jövedelméből származik 2 milliárd és az állam irányzott elő hat milliót.

Amikor Londonnak ítélték oda a játékok megrendezésének jogát, az eufória kissé megrendítette az angolok hidegvérűségét és kapkodó előkalkulációk készültek. Hatmilliárd fontból remélték fedezni ez olimpia költségeit. Már látható, hogy az összeg közelebb lesz a 3000 milliárd forintnak megfelelő 10 milliárd fonthoz, ami a fele annak, amibe a pekingi olimpia került.

Tom Glenister 78 éves nyugalmazott mérnök és a 76 éves felesége a költségek emelkedését is helyteleníti. Nem nagy sportrajongók, a pekingi olimpiai eseményeiből sem sokat láttak tévén, mert azokban a hetekben épp elmentek nyaralni. A brit aranyérmekre persze büszkék. Nincsenek anyagi gondjaik, de az évi több mint 600 ezer forintnak megfelelő községi adójukra rátett olimpiai illeték kifizetését megtagadják. Akkor is, ha emiatt börtönbüntetésre ítélik őket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 11:58
×
×
×
×