eur:
388.38
usd:
360.33
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Gustav az elnökválasztási kampányt is befolyásolja

A Gustav hurrikán elérte hétfőn az amerikai partokat a Mexikói-öbölben, a rendkívül erős szelek kísérte eső már egészen a Louisiana állambeli New Orleans közelében jár - jelentette a miami hurrikánfigyelő központ (NHC). Gustav hurrikán már az amerikai belpolitikába is belezavart: John McCain szenátor közölte, hogy emiatt lerövidíthetik vagy néhány nappal elhalaszthatják a hétfőn kezdődő republikánus pártkonvenciót.

"A vihar széle már a Mississippi deltája alatt van, és halad New Orleans felé a radarok szerint" - mondta a központ egyik meteorológusa.

A Gustav helyi idő szerint nem sokkal vasárnap éjfél után érte el az amerikai partokat. Eddig az időpontig csaknem kétmillió ember menekült el előle a szövetségi állam partvidékéről.

Az olajipari cégek Texastól New Orleansig a veszélyeztetett sávban sorra bezárták tengeri fúrótornyaikat és a finomítóikat. New Orleansban a hurrikán érkezésére készülve elrendelték a lakosság evakuálását, éjszakai kijárási tilalmat hirdettek, s a város polgármestere figyelmeztetett: nem fogják eltűrni az esetleges fosztogatást.

A Fehér Ház bejelentette, hogy a Republikánus Párt jelöltállító konvenciójának nyitónapján, hétfőn - az eredeti tervvel szemben - sem George W. Bush, sem alelnöke, Dick Cheney nem tud megjelenni a Gustav hurrikán miatt: Bush ehelyett egy válságstábot látogat meg Texasban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 16:25
×
×
×
×