eur:
388.62
usd:
360.82
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Megdöntené Sarkozy hatalmát a forradalmár postás

Új ellenlábassal kell szembenéznie Nicolas Sarkozynek: egy forradalmi nézeteket valló postással, aki januárban antikapitalista pártot alapít, és meg akarja dönteni a francia elnök hatalmát.

Olivier Besancenot az elmúlt hetekben a francia baloldal valódi inkonjává lépett elő. Amíg ugyanis az ellenzékben levő szocialisták egymással civakodva keresik vezetőjüket, a Párizs egyik elővárosából származó és postásként dolgozó férfi "le a gazdagokkal!" mentalitásával beverekedte magát a köztudatba.

A férfi a Forradalmi Kommunista Liga vezetőjeként meghirdette új, antikapitalista pártjának januári megalakulását, és kijelentette: meg akarja dönteni a fennálló kormányt. "Nem várunk a következő választásokig, hogy megállítsuk Sarkozyt" - jelentette ki.

Forradalmi szemlélete nem keltett ellenérzést a francia választók többségében. A legújabb közvélemény-kutatási adatok szerint a 34 éves "forradalmár" népszerűbb a szocialista párt főtitkáránál, Francois Hollande-nál, valamint Segolene Royalnál, aki tavaly Sarkozyvel küzdött az elnöki posztért.

Elemzők szerint nemcsak a francia Szocialista Párt válsága segíti a "vörös postást", hanem a franciák nosztalgiája a kommunista ideológia iránt.

Olivier Besancenot azonban hangsúlyozza: a januárban megalakuló párt célcsoportja azok a fiatal baloldaliak lesznek, akiket az antiglobalista harc, nem pedig a sarló és kalapács inspirál.

A postásnak már sikerült is számos jól ismert baloldali személyiséget megnyernie: az antiglobalizmus élharcosának számító José Bové, valamint Daniel Cohn-Bendit, az 1968-as májusi diáklázadások egyik vezetője, és Arlette Laguiller jeles francia baloldali politikus is jelezte, hogy csatlakozni fog az új párthoz.

Hiteles alternatíva akarunk lenni - mondja a Besancenot, aki azonban hozzáteszi: az osztályharc nem lehet erőszakos, a forradalom nem jelent vértócsát minden utcasarkon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×