eur:
389.38
usd:
361.48
bux:
68391.22
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Lassan semmi sem marad az őserdőből

Gyorsult az Amazonas térségében az erdőirtás: az elmúlt egy évben 69 százalékkal több fát vágtak ki, mivel a farmerek egyre nagyobb területet alakítanak szántófölddé vagy legelővé.

Mintegy 8147 négyzetkilométernyi erdőséget irtottak ki a 2008 augusztusát megelőző egy évben, szemben az azt megelőző 12 hónap 4820 négyzetkilométerrel - jelentette be az Amazonas erdőállományát mérő állami intézet.

Carlos Minc brazil környezetvédelmi miniszter fontosnak tartotta az erdőirtás ütemének csökkentését, és a fenntartható fejlődés feltételeinek megteremtését. A kormány idén több pénzt fordított az illegális fakitermelés megfékezésére, és leállította az állami hitelek juttatását az erdők helyén törvénytelenül ültetvényeket létesítő farmereknek.

Brazília tavaly elvesztette az Amazonas esőerdejének 2,7 százalékát, 11 ezer négyzetkilométernyi erdőséget.

Az Amazonas térsége 4,1 millió négyzetkilométer kiterjedésű, Brazília területének közel 60 százalékát foglalja el. E területnek közel 20 százalékán már kiirtották az erdőséget.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Az Európai Bizottság meglépi azt Lengyelországgal, amit Magyarország is szeretne

Az Európai Bizottság meglépi azt Lengyelországgal, amit Magyarország is szeretne

Az Európai Bizottság hétfőn elindítja azt a folyamatot, amelynek célja, hogy hivatalosan is lezárja a Lengyelországgal a jogállamiság hiányosságokról szóló évek óta tartó vitát – közölte három, a tervet ismerő személy a Financial Times-szal. A tavalyi választásokat követően a Donald Tusk vezette EU-párti lengyel kormány februárban tervet terjesztett elő az igazságszolgáltatás függetlenségének helyreállítására, amelyet még a Jog és Igazságosság Párt által vezetett párt terjesztett elő.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×