eur:
389.16
usd:
361.38
bux:
68431.13
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Az amerikai elnökválasztás kimeneteléről is dönthet Gustav

Elképzelhető, hogy elhalasztják az amerikai Republikánus Párt hétfői jelöltállító konvencióját a Gustav nevű hurrikán közeledése miatt. John McCain leendő elnökjelölt a Fox News hírtelevíziónak azt mondta: érzéketlenség lenne megtartani a konvenciót, amikor a Mexikói-öböl térségében szenvednek az emberek.

George Bush elnök biztosan nem lép színpadra a nyitónapon Minnesotában, és az is elképzelhető, hogy John McCain is a veszélyeztetett térségből, műholdas kapcsolaton keresztül mondja majd el csütörtöki beszédét, amelyben elfogadja pártja hivatalos jelölését - írja az Index.

Az eddig 85 halálos áldozatot követelő Gustav várhatóan hétfőn délután éri el az Egyesült Államok déli részét, és sokan attól tartanak, hogy addigra 5. fokozatúra erősödve a 2005-ös Katrinához hasonló pusztítást okozhat. Három éve New Orleans területének négyötödét elöntötte az árvíz. Több ezren ragadtak a városban, és sokan életüket vesztették. Az egykor 450 ezres város lakossága 340 ezerre csökkent. A megkésett kormányzati reagálást rengeteg kritika érte.

"Nem lenne helyes, hogy mi ünnepelünk, miközben egy természeti csapás tragédia közeli helyzetet teremt" - mondta a Fox News-nak McCain, aki a tervek szerint feleségével és pénteken megnevezett alelnökjelöltjével, Sarah Palin alaszkai kormányzóval együtt az érintett területekre utazik.

Már biztossá vált, hogy Bush elnök és Dick Cheney alelnök nem jelenik meg hétfőn a konvención, hanem helyette az érintett térségből, vagy a Fehér Házból műholdas videókapcsolaton keresztül jelentkezik be röviden. Az is előfordulhat, hogy a hétfői napot teljesen törlik. Olyan tervek is vannak, hogy az egész gyűlést egy nagy pénzgyűjtő rendezvénnyé alakítják át az érintett térségek segítésére.

A demokrata konvención elmondott beszédében már Bill Clinton exelnök is a Katrinára emlékeztetett, a mostani vihar pedig egyébként is mindenkiben felidézi a három évvel korábbi eseményeket.

A külföldi elemzők szerint ugyanakkor a Gustav egyben esélyt jelent a Bush kormányzatnak, hogy kijavítsa korábbi hibáit, McCain pedig válsághelyzetben bizonyíthat. A nyilatkozó republikánusok mind egyetértettek abban, hogy a Gustav hatásainak kezelése komolyan befolyásolhatja az elnökválasztási küzdelmet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×