eur:
385.36
usd:
355
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin

A Vatikán a környezetvédelem élén - nézze meg!

Az év végétől napenergia biztosítja a Vatikán legmodernebb épülete, a VI. Pál csarnok fűtésének, hűtésének és világításának 70 százalékát. A pápai állam a későbbiekben további, az újrahasznosítható energiaforrásokra való áttérést megvalósító fejlesztéseket is tervez. A mostani beruházással a Vatikán teljesíti először az Európai Unió egyes előírásait.

Hamarosan napelemek fűtik majd a VI. Pál csarnokot a Vatikánban. A helyiség tetejére a következő két hónapban szerelik fel a paneleket, amelyek az év végétől üzemelnek. Az épület szükséges energiaellátásának 60-70 százalékát biztosítják majd, beleértve a fűtést és a légkondicionálást, valamint a világítást.

Azért esett a választás a VI. Pál csarnok épületére, mert annak látványa változik a legkevésbé a napelemek felszerelésével, és mert ez a Vatikán egyik legmodernebb épülete, ráadásul amúgy is fel kellett újítani a tetejét. Egyébként koncerteket is szoktak a csarnokban tartani.

A beruházással Mauro Villanari, Vatikánváros egyik műszaki alkalmazottja szerint a Vatikán válik Európában az energiát leghatékonyabb módon hasznosító állammá. Ráadásul további, alternatív energiaforrásokat hasznosító beruházásokat is terveznek.

Ezzel a Vatikán tesz eleget először azoknak az európai uniós előírásoknak, amelyek szerint a tagállamoknak 2020-ig az elfogyasztott energia minimum 20 százalékát újrahasznosítható forrásokból kell biztosítaniuk. A Vatikán egyébként nem tagja az Európai Uniónak.

Mindebben természetesen segítségére van a Vatikánnak, hogy Európa legkisebb állama a maga 0,44 négyzetkilométerével, és lakosainak száma is csupán ezer körül van.

A fejlesztés kapcsán XVI. Benedek pápa többször is beszélt a környezetvédelem fontosságáról. Ezek közük különösen jelentős a 2007. január elsején, a béke világnapján tett kijelentése, amikor a környezeti tudatosság fontosságára hívta fel a figyelmet, amely, mint mondta, konkrét cselekvést és programokat kell, hogy eredményezzen.

Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×