eur:
389.33
usd:
362.71
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Ködösítéssel vádolják a Nobel-díjas írót

Németországban ezen a héten került a könyvesboltokba a Nobel-díjas Günter Grass önéletrajzi ciklusának utolsó kötete. A Die Box (szó szerint A doboz) című könyv képzeletbeli párbeszéd az író és gyermekei között.

A doboz, azaz Történetek a sötétkamrából cimű kötetben Günter Grass folytatja életrajzi elbeszélését. A most megjelent könyv lényegében folytatása a Hagymahántás című önéletrajzi naplónak, noha ezúttal a Nobel-díjas szerző más irodalmi formát választott beismeréseinek közlésére.

A Hagymahántásban nyilvánosságra hozott részletek általános megütközést váltottak ki, hiszen Grass ebben a kötetben először számolt be a náci párt fegyveres alakulatához, a Waffen SS-hez fűzödő aktív kapcsolatáról.

Ezúttal főleg a meglehetősen ködös fogalmazáson akadtak fenn a kritikusok. A berlini Tagesspiegel az új könyvvel kapcsolatban főleg azt emeli ki, hogy a múlttal való nyílt szembenézés egykori zászlóvivője ebben a kötetében inkább már az elkenés művészetét gyakorolja. A Die Welt kritkusa pedig azt veti a Nobel-díjas író szemére, hogy A doboz a Hagymahántásban megkezdett önigazolás folytatása, megtoldva a kiengesztelés reményével, amit - a könyv szerint - gyermekeitől vár.

Az 1927-ben az akkor még Danzignak nevezett Gdanskban született Günter Grass 1959-ben a Bádogdob című regényével robbant be a német irodalomba, de csak 40 évvel később kapta meg a Nobel-díjat. Hosszú időn át a nemzeti lelkiismeret irodalmi fáklyavivőjeként tartották számon, de két évvel ezelőtt, a Hagymahántás című életrajzi kötetét megelőző reklámhadjárat során egy sajtóinterjúban váratlanul beismerte, hogy a háború utolsó szakaszában a hírhedt Waffen SS tagja lett. Nyilatkozatával erősen megtépázta minden oldalról elismert addigi tekintélyét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×