eur:
388.53
usd:
360.7
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Szorul a hurok Ratko Mladic körül?

Az illetékes szerbiai ügyész meg van győződve arról, hogy a háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladic szerb tábornok Szerbiában, valószínűleg Belgrádban rejtőzködik. Mint mondta: felkutatása jó ütemben halad, így megtörténhet, hogy igen rövid időn belül előállítják, és kiszolgáltatják Hágának. A szerb védelmi miniszter arra szólította fel a rejtőzködő tábornokot, hogy viselkedjen igazi hőshöz méltóan, és önként adja fel magát.

Ilyen merészen és határozottan még nem nyilatkozott a háborús bűnök kivizsgálásával megbízott szerbiai ügyész, Vladimir Vukcevic. Azt mondta ugyanis, hogy meggyőződése szerint Ratko Mladic, a háborús bűnök elkövetésével vádolt szerb tábornok rövid időn belül kézre kerül, és kiszolgáltathatják Hágának.

Szavai szerint a tábornok valószínűleg Szerbiában sőt, Belgrádban tartózkodik, de külsejét nem változtatta meg annyira, mint Radovan Karadzic, aki nem csak hosszú hajat és szakállat növesztett, hanem megváltoztatta járását és beszédstílusát is.

Lehetséges, hogy sebészeti beavatkozással változtatott valamit kinézetén a tábornok, azonban nem valószínű, hogy hosszú haj és szakáll mögé bújna - állítja a szerb ügyész, akinek meggyőződése szerint Mladicot régi harcostársai bújtatják.

Arra is számítani kell azonban, hogy ha elfogják a tábornokot, a nacionalista Szerb Radikális Párt tiltakozó nagygyűlést szervez a fővárosban, amely komoly méreteket ölthet.

A szerb védelmi miniszter arra szólította fel Mladicot, hogy amennyiben igazi hősnek tartja magát, önként jelentkezzen a hágai bíróságon, ezzel ugyanis családját és Szerbiát is megkímélné a további kellemetlenségektől.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×