eur:
389.66
usd:
363.21
bux:
68186.42
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Kárpótlást kap Líbia a gyarmati múltért

Olaszország kárpótlásban részesíti Líbiát az 1911 és 1943 közötti gyarmati megszállásáért. Olasz sajtóbeszámolók szerint a megállapodást szombaton írja alá Silvio Berlusconi kormányfő és Moammer el-Kadhafi líbiai elnök Bengáziban.

A szerződés a többi között arról rendelkezik, hogy olasz pénzügyi támogatással, olasz cégek bevonásával épüljön autópálya a líbiai tengerpart mentén. A sztráda összekötné Líbiát a szomszédos Egyiptommal és Tunéziával.

A gazdasági együttműködés mellett közös képzési és oktatási programokat is előír a megállapodás. Jelenleg az Olaszországba importált kőolaj negyede, a földgáznak harmada Líbiából érkezik.

A két ország viszonya 1969, Kadhafi hatalomra lépése után megromlott, és csak az utóbbi években javult ismét. A két fél régóta próbál kompromisszumra jutni az olasz gyarmatosítási politika jóvátételének kérdésében. A sérelmek egyike, hogy több ezer líbiait hurcoltak Olaszországba a több mint három évtized alatt.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×