eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Elfogynak az európai bevándorlók

Jelentősen csökken a jövőben a Nagy-Britanniába érkező kelet-európai munkavállalók száma. A munkaerő-piaci és bevándorlási szakemberek szerint a szigetországnak az Európán kívülről érkezőkre kell felkészülnie.

Míg 2006-ban 228 ezer munkavállaló érkezett Nagy-Britanniába az Európai Unió más, zömében kelet-európai országaiból, idén a becslések szerint a zömében lengyel és szlovák bevándorlók nem lesznek többen 160 ezernél.

A csökkenés az elkövetkezendő években is folytatódik, egyrészt a brit gazdasági növekedés lassulása miatt, másrészt mert a kelet-európai országokban is egyre több munkalehetőség van, továbbá más nyugat-európai államok is megnyitották már kapuikat a 2004 óta az Európai Unióhoz csatlakozott országok polgárai előtt.

A brit ellenzék már most is azt szorgalmazza, hogy a kormány vessen gátat az Európán kívülről érkezők tömeges bevándorlásának.

Nagy-Britannia az Európai Unió 2004-es bővítése után azonnal megnyitotta országát az újonnan csatlakozott országok munkavállalói előtt. A kormány mindössze néhány tízezer bevándorlóra számított, ennél azonban nagyságrendekkel többen érkeztek.

Egészségügyi és szociális ellátásuk nagy gondot jelentett az országnak, a gazdasági szakemberek azonban úgy vélik: mivel olcsón vállalnak munkát, jelenlétük hozzájárul a gazdaság növekedéséhez.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×