eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Rohamrendőrök a tüntetők ellen

Rohamrendőröket küldtek Bangkokban a thai kormány főhadiszállása blokádjának felszámolására. A kormányszóvivő azt mondta: ha erőszakosan válaszolnának az ellenzéki tüntetők a rendőrök oszlatási parancsára, akkor "határozott fellépésre" számíthatnak. Thaiföldön napok óta tartanak azok a tüntetések, amelyek a katonai junta után megválasztott kormány távozását követelik.

A thai hatóságok nyilatkozatai szerint először jó szóval akarták meggyőzni a kormányellenes tömeget arról, hogy oldja fel a kormányközpont blokádját. Egy ellenzéki mozgalom felhívása nyomán több ezer ember követeli a kabinet távozását.

A tüntetők kedden leállították egy állami tévéadó műsorát és több minisztériumot is körbevettek. Egy thai bíróság elfogatási parancsot adott ki a blokádot megszervező mozgalom kilenc vezetője ellen.

A végzés szerint a Népi Szövetség a Demokráciáért vezetői a kormány megdöntését célzó lázongást szítanak. Ezt a bűncselekményt 15 év börtönnel sújthatják. Az ellenzékiek viszont a korábbi miniszterelnököt, az inkább vidéken népszerű üzletembert, Thakszin Sinavatrát akarják rács mögött látni.

Thakszin annyira megosztó személyiség volt, hogy két éve a hadsereg puccsal távolította el. Másfél év után helyreállították a demokráciát, de a választásokon győztes pártot az ellenzékiek a korrupciós ügyekkel vádolt Thakszin ötödik hadoszlopának tartják, annak ellenére, hogy a volt kormányfő jelentős gazdasági növekedést produkált hivatali ideje alatt.

Az ellenzékiek akciója nyomán a helyi valuta, a baht árfolyama 23 százalékot esett a dollárral szemben. Ennek nyomán már a mozgalommal szimpatizáló sajtónak is elege lett. A Bangkok Post például azt írta: ha a szövetség tényleg meg akarja buktatni a kormányt, akkor tegye azt a parlamentben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×