eur:
389.66
usd:
362.04
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Nógrádi: Hosszan elhúzódó válságra lehet számítani

Világégés, világháború ugyan nem várható az orosz-grúz konfliktus következtében, de elhúzódó hidegháborús politikai válság mindenképpen - véli Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.

Az oroszok Koszovóra válaszoltak azzal, hogy elismerték a két grúziai szakadár régió, Abházia és Dél-Oszétia függetlenségét - mondta az InfoRádiónak Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.

Kifejtette: Moszkva egyértelművé tette, nem bocsátja meg Grúziának, hogy az olimpia hajnalán rátámadt ezekre a területekre, és szétverték Grúziát. Ha kell, felvállalják a hidegháborút, de további térveszteséget nem hajlandó elfogadni a Dmitrij Medvegyev elnök és Vlagyimir Putyin kormányfő alkotta csapat - tette hozzá a szakértő.

Nógrádi György szerint a Kaukázus legalább olyan puskaporos hordó, mint a Balkán. Az üzenet az: ha sokat ugrálsz, akkor katonai erővel szétverünk, ha nem ugrálsz, akkor pedig gazdasági segítséget kapsz - emelte ki.

Világégés és háború nem várható, de a nemzetközi kapcsolatok befagynak - közölte a szakértő. Hozzátette: Moszkva úgy érzi, hogy megnövekedett katonai ereje, kőolaj- és földgázbevételei révén markánsabban képviselheti az orosz érdekeket.

Nógrádi György hangsúlyozta: katonailag a konfliktus lecsengett, míg politikailag hosszan elhúzódó válságra lehet számítani. A Nyugat abban bízik, hogy Medvegyev és Putyin szembe kerül egymással, az oroszok pedig arra számítanak, hogy Európa és az Egyesült Államok kerül szembe, illetve Európa megosztottsága megmarad.

Hanganyag: Sánta András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

A pénzes amerikai családok egyre gyakrabban folyamodnak második állampolgárságért vagy állandó lakhatási engedélyért külföldön. Az igazán tehetősek valóságos „útlevél-portfóliókat” gyűjtenek – egy ügyvédi iroda szerint minderre a potenciális kockázatok késztetik őket. De melyek ezek?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×