eur:
389.64
usd:
361.86
bux:
68475.29
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Jóval több pénz folyt be a német államkasszába

Németországban az év első felében az adóból a vártnál jóval magasabb bevétel folyt be az államkasszába, mint várták. Jórészt a munkanélküliség leépítéséből eredően már tavaly is emelkedtek az adóbevételek, az idei év első hat hónapjában azonban a többlet már megközelítette a 7 milliárd eurót. Egyes politikusok máris adócsökkentést sürgetnek.

Az állami bevételek felét a különböző adókból befolyó összegek teszik ki Németországban.

Már a múlt évben is emelkedtek az adóbevételek, de idén ez a tendencia felgyorsult, olyannyira, hogy az adókból származó állami javadalmak növekedése az év első hat hónapjában már megközelítette a 4 százalékot, ezáltal a költségvetésbe átutalt összeg 6,7 milliárd euróval több volt, mint eredetileg várták.

Némi ürömöt jelent a kiadások emelkedése, ami a takarékos évek után idén először 2,5 százalékkal lépte túl az előre beütemezett összeget.

A kormánykoalicióban résztvevő legkisebb párt, a Keresztényszociális Unió élén álló Erwin Huber máris adócsökkentést szorgalmazott, de ezt Berlinben elutasították.

A kancellár a közelmúltban ismételten elzárkózott bármilyen adócsökkentés elől. Szociáldemokrata politikusok pedig úgy vélték, hogy Erwin Huber az intézkedéssel saját pártját igyekszik népszerűsíteni szűkebb pátriájában, Bajorországban, ahol a következő hónapban tartományi választás lesz és a már évtizedek óta egyedül kormányzó Keresztényszociális Unió abszolút többségének elvesztésétöl tart.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×