eur:
389.34
usd:
362.71
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Borzalmak otthona: Jersey nem fizet kártérítést

Beszüntette a Haut de la Garenne gyermekotthonban bántalmazott áldozatok részére kiutalandó kártérítésekről való tárgyalásokat Jersey szigetének kormánya. A sziget jogrendszere ugyanis nem teszi lehetővé, hogy az 1991 előtti esetekben eljárás induljon.

Több tízmillió font kártérítést követelnek Jersey-től a Haut de la Garenne gyermekotthonban bántalmazott áldozatok, a sziget kormányával folytatott tárgyalások megszakadtak.

Az Independent című angol napilap szerint mindez azt a látszatot kelti, hogy a sziget nem akar szembenézni múltjával. Múlt héten a nyomozás vezetője kritizálta a jersey-i igazságszolgáltatást, amiért halogatják az eljárások megindítását.

Az 1960 és 1980 között történt bántalmazások ügyében felhozott követelések ugyanazzal a problémával állnak szemben.

Míg az angol és a walesi jogrendszer képes kezelni az ilyen régen történt szexuális bántalmazási ügyeket, addig a jersey-i törvények alkalmatlanok erre. A jersey-i parlament ugyanis csak az 1991. május elseje után elszenvedett bántalmazásokért tud kártérítést adni, és ebben az esetben is legkésőbb három évvel azután, hogy az áldozat elmúlt 18 éves, meg kell indítani a pert az ügyben.

Vérfagyasztó

A 19. században épített Haut de la Garenne árvaházat 1986-ban zárták be. azóta száznál is többen jelentkezett azzal, hogy az otthon lakójaként bántalmazták őt a hatvanas, hetvenes vagy épp a nyolcvanas években. A nyomozás, amely azzal indult, hogy emberi maradványokat találtak az otthon területén, három ember letartóztatásával zárult.

Tracey Emmott tizenkét áldozatot képvisel, szerinte elvárható volna, hogy a jersey-i jogászok szinte mozgalomként dolgozzanak azon, hogy védencei kártérítést kapjanak. Õk azonban sajnos egy évvel a botrány kirobbanása sem mutatják semmi jelét annak, hogy ezt tartanák megoldásnak.

Változás kell

A jogász szerint patthelyzet van, de reméli, hogy ez csak addig tart, amíg Jersey meg nem változtatja törvényeit. Angliában és Walesben nemrég úgy változtatták meg a határidős törvényeket, hogy a hatályukat vesztett ügyekben a bíró mérlegelheti, hogy folytatja-e az eljárást.

Lenny Harper, a jersey-i rendőrség előző vezetője, aki nyugdíjazásáig a nyomozást vezette, ugyancsak kritizálta a törvényeket. Megjegyezte, a jersey-i hatóságok nem mindig voltak hajlandóak együttműködni velük, és nem hittek az áldozatoknak.

A sziget kormánya ugyanakkor azt mondja, megbízik a nyomozásban, és ha a bírói eljárás befejeződik, minden áldozat panaszát tisztázzák és elégtételt nyújtanak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×