eur:
389.41
usd:
363.35
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Újabb település irányítását vették át az orosz erők

Orosz katonák szorították ki a grúz rendőrséget kedden egy vitatott hovatartozású faluból Dél-Oszétia és Grúzia tényleges határán, a déloszét és a grúz erők több napi feszült szembenállása után. Az eset jól mutatja, hogy továbbra is mennyire törékeny a fegyvernyugvás a térségben.

A helyi orosz előrenyomulásra azután került sor, hogy a grúz rendőrség állig felfegyverzett különleges alakulata és a szeparatista déloszét fegyveresek néhány napon át farkasszemet néztek egymással a Moszabruni falu közelében, egymástól néhány száz méterre kiépített állásaikban.

A körzet többségében grúz lakosságú. Az orosz csapatok a múlt héten vonultak ki a faluból, két héttel azután, hogy Oroszország déli határán át benyomultak Dél-Oszétiába, visszaverni a grúz hadsereg offenzíváját, amellyel Tbiliszi vissza akarta foglalni a szakadár régiót annak Moszkva-barát szeparatista vezetésétől.

Az orosz kivonulás után a grúz rendőrség és a szeparatista katonák egymással versengve igyekeztek kitölteni a keletkezett hatalmi űrt, amíg az orosz katonák végül egy alacsonyan szálló Mi-24-es harci helikopter támogatásával újra bevonultak a faluba, s ráparancsoltak a grúz rendőrökre, hogy vonuljanak ki.

A helyi erődemonstráció időben egybeesett Dmitrij Medvegyev orosz elnök keddi bejelentésével, miszerint Moszkva elismeri a Grúziától másfél évtizede háborúban elszakadt Abházia és Dél-Oszétia függetlenségét.

Dél-Oszétiában az augusztus elején kipattant orosz-grúz háború előtt is mindennaposak voltak a szeparatista és a grúz erők közötti kisebb incidensek. A szakadár régió "fővárosát", a déli határ közelében fekvő Chinvalit ugyanis gyűrűbe fogja három, néhány településből álló grúz enklávé, s a szinte felváltva sorakozó grúz és oszét falvak lakosainak együttélése mindig is konfliktusokkal terhes volt Dél-Oszétia elszakadása óta.

Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 18:38
×
×
×
×