eur:
389.14
usd:
363.37
bux:
68140.61
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Tudta nélkül férjhez adták a 8 éves szaúd-arábiai kislányt

Nem tudta a nyolcéves szaúd-arábiai kislány, sem édesanyja, hogy a gyermeket apja már férjhez adta. Azonban mikor ez kiderült, az anya azonnal elindította gyermeke válóperét. A gyermekek megházasítása több ázsiai és afrikai országban is súlyos probléma.

Nem tudja egy nyolcéves szaúd-arábiai kislány, hogy apja titokban kiházasította. A kislány most megy általános iskolába az ország egyik legkonzervatívabb régiójában, Najdban. Ez a környék az országot korábban sokáig vezető wahhabita mozgalom központja.

Az al-Watan című arab nyelvű lap tudósításának köszönhetően azonban a lány édesanyja értesült az esetről, és válópert indított. Rokonaik pedig emberi jogi szervezeteket keresnek meg, hogy segítsenek a korai frigy semmissé nyilvánításában.

Szaúd-Arábiában hivatalosan is a saríja, az iszlám vallási jog van érvényben, annak is egy konzervatívabb értelmezése, de ezt több ponton kiegészíti az Arab-félsziget törzseinek szokásjoga is. A poligámia törvényes, de az ritkán történik meg, hogy kiskorú lányokat idősebb férfiakhoz adnak.

A gyermekházasságok száma kevesebb a Közel-Keleten, mint Afrika vagy Ázsia egyes részein, de Szaúd-Arábiában és Jemenben sokkal rosszabb a helyzet. Áprilisban egy másik nyolcéves kislánynak már sikerült elválnia, miután megszökött 28 éves férjétől. A válást a jemeni főváros, Szanaa egyik bírósága mondta ki.

Az ENSZ 2005-ös jelentése szerint arra kell számítani, hogy 2015-ig százmillió lányt adnak férjhez 18 éves koruk alatt. A leginkább érintett országok Nigéria, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Afganisztán, India és Banglades.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Szintet léptek a csalók, már az MNB telefonszámait klónozzák

Szintet léptek a csalók, már az MNB telefonszámait klónozzák

Az MNB több telefonszámának másolásával is telefonálnak ismét csalók magánszemélyeknek, akár a jegybank, akár valamelyik hitelintézet nevében. A beszélgetés során az ügyfelek bizalmas banki adatait, pénzét szereznék meg, vagy kémprogramot töltetnének le velük. Az MNB és a bankok nem keresnek meg ügyfeleket ilyen ürügyekkel. A megkárosított állampolgároknak célszerű a rendőrséghez fordulni - közölte az MNB.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×