eur:
385.97
usd:
354.62
bux:
68673.84
2024. május 16. csütörtök Botond, Mózes

Európai békefenntartók ellenőrizhetik az orosz-grúz tűzszünet betartását

Kész közreműködni a dél-oszétiai béke fenntartásában az Európai Unió. Diplomáciai források szerint a tagországok külügyminisztereinek brüsszeli tanácskozása nyomán az unió megfigyelőket vagy békefenntartókat küldene az orosz-grúz tűzszünet betartásának ellenőrzésére. A NATO is lépett: a tagállamok külügyminiszteri tanácskozásának összehívását kezdeményezte az Egyesült Államok a Grúziában kialakult helyzet megvitatására.

Korábban Oroszország és Grúzia is elfogadta az Európai Unió módosított béketervét. Nicolas Sarkozy francia elnök elmondta: az egyik legfontosabb módosítás szerint kivették a szövegből azt a pontot, amely előírta volna, hogy nemzetközi egyeztetést kell folytatni a jelenleg Grúziához tartozó, de elszakadásra törekvő Dél-Oszétia és Abházia státusáról.

Közben a két szakadár köztársaság vezetése bejelentette: nem hajlandók tárgyalni Grúziával.

Tbiliszi adatai szerint a péntek óta tartó harcokban 175-en, többségében civilek haltak meg, míg Oroszország azt közölte, hogy Dél-Oszétiában 1600 lakos vesztette életét; ezt a számot több független szervezet is túlzónak tartja.

A NATO-tagállamok külügyminiszteri tanácskozásának összehívását kezdeményezte az Egyesült Államok a Grúziában kialakult helyzet megvitatására. Carmen Romero, az észak-atlanti szövetség egyik szóvivője elmondta: az ülést valószínűleg a jövő hét elején tartják meg, és azon nem vesznek részt Oroszország képviselői.

Címlapról ajánljuk
Vége az operációnak: mesterséges kómában tartják a szlovák miniszterelnököt

Vége az operációnak: mesterséges kómában tartják a szlovák miniszterelnököt

Robert Fico többórás műtéten esett át, miután egy merénylő többször rálőtt és életveszélyesen megsebesítette.

Angela Merkel nem kapott meghívót a CDU-kongresszusra, de a Zöldeknél beszédet is mondott

Nagy visszhangot váltott ki, hogy Angela Merkel szinte főszereplője volt egy zöldpárti politikus búcsúztatójának. A szóban forgó politikus az a Jürgen Trittin volt, aki a tizenhat évig tartó Merkel-érában tekintélyes ellenzéki képviselőként mindvégig az akkori kancellár korrekt és sokak által tisztelt ellenfele volt. Ezért talán nem is véletlen, hogy a búcsúztatóra meghívták Angela Merkelt, aki meg is lepte vendéglátót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×