eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Kínai segítség a Mugabe-rezsimnek: gyomirtó a kínzáshoz

Megkínoztatja az ellenzék lefogott tagjait a zimbabwei rezsim - méghozzá egy kínai gyártású gyomirtószerrel. Országszerte 200 ezer embert tartanak számon eltűntként.

Robert Mugabe zimbabwei diktátor rendőrsége folyamatosan tartóztatja le a veszélyesnek nyilvánított ellenzékieket. Azzal gyanúsítják őket, hogy elősegítették az erőszak elburjánzását a parlamenti és elnökválasztási kampányban.

Az áldozatok egyike a hetvenéves Chigoro asszony, aki jelenleg egy hararei kórházban fekszik rendőrségi őrizet alatt. Megitatták vele a gyomirtót, emiatt összeroncsolódott az ajka és az arcának a jobb oldala. Nem tud szilárd ételt enni, és csak sóinfúzió segítségével maradhat életben.

Fia, Gibb Chigoro volt az ellenzéki Demokratikus Változásokért Mozgalom (MDC) egyik első jelöltje. Miután első körben elnyerte a képviselőséget az idei választásokon, szembe találta magát a milíciával.

Chigoróékra még június 20-án törtek rá otthonukban a karhatalmisták. A vesztes diktatúra-párti képviselő, Robson Dhlamini és felfegyverzett kísérete látni akarta a győztes ellenfelet.

A csupán egy pisztollyal felszerelkezett Chigorót vasdorongokkal verték össze, eltörték a karját és a lábát. A család többi tagjával is hasonlóképpen bántak. Többjüket lábon is lőtték. Még az öreg Chigoro asszonyt sem kímélték. Azt hitted, megúszhatod, hogy elárulod a hazádat? - kérdezték tőle.

"Tisztasági rituálé"

Ezután "tisztasági rituálénak" vetették alá a férjét, amelynek keretében el kellett árulnia a pártját, és sértegetni annak vezetőjét. Majd falusi önkénteseket hívtak, hogy kivégezzék a nyertes képviselőt.

A családot egy olyan farmra szállították, ahol hozzájuk hasonló embereket tartottak fogva. A különösen kegyetlen Chigwada-testvérek által vezetett börtönben minden reggel megkínozták a rabokat. A milícia tagjait azonban utasították, hogy a "munka" kezdete előtt mártsák eszközeiket Paraquat nevű kínai gyártású gyomirtóba.

Aki ezt túlélte, azzal megitatták a szert. A Paraquat, ha felszívódik a bőrön keresztül, úgy viselkedik, mint az ammónia: felgyorsítja a szívműködést és megtámadja az idegrendszert.

Chigoro lánya megszökött a farmról, és ki akarta szabadítani a családtagjait is. A rendőrség azonban letartóztatta. Ezután került édesanyja és testvére a fővárosi kórházba, ahol most a rendőrség felügyelete mellett kezelik őket. Ha felépülnek, mindkettejükre újabb letartóztatás vár.

A milícia katonái sokakat megöltek már az ellenzék támogatói közül, másokat bántalmaztak, és országszerte legalább 200 ezer ember tűnt el a tevékenységük következtében.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×