eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

"Elkerülhetetlen az üzemanyag áfájának csökkentése"

"Jótékony hatású sokkot akarok előidézni az Európai Unióban" - jelentette ki Nicolas Sarkozy államfő egy tévéinterjúban. Franciaország ma vette át az Európai Unió elnökségét Szlovéniától. A francia köztársasági elnök az üzemanyag áfájához is hozzányúlna.

"Európa ma aggodalmat kelt a polgáraiban, akik ráadásul egyre inkább azt gondolják, hogy a nemzeti keretek jobban megvédenék őket, mint az európaiak. Ez így nem mehet tovább" - fogalmazott Nicolas Sarkozy hétfőn este a francia közszolgálati televízió egyik csatornáján.

Szerinte a Lisszaboni Szerződést elutasító ír népszavazás is jelzi: teljesen másként kell folytatni az Unió építését. "Olyan Európára van szükség, amely képes megvédeni polgárait a globalizációval szemben" - hangsúlyozta, hozzátéve: ha ez nem történik meg, az európai gondolat veszélybe kerül.

Nicolas Sarkozy hangsúlyozta: nem folytathatjuk az Unió bővítését, amíg nem vagyunk képesek megfelelő intézményeket kialakítani. Hozzátette: személy szerint támogatja Horvátország csatlakozását, de ez csak a Lisszaboni Szerződés ratifikálása után történhet meg.

A francia köztársasági elnök kijelentette: elkerülhetetlenné válik az üzemanyag áfájának csökkentése, ha az áremelkedés tovább folytatódik. "Nem lehet 20 százalékos adót kivetni, ha az árak közben folyamatosan emelkednek" - fogalmazott.

Az uniós tagországoknak egy zöld adózás kidolgozását is javasolni fogja. Az elképzelése az, hogy az ökotermékek, különösen az ökológiailag tiszta épületek és gépkocsik áfáját 5,5 százalékra csökkentenék.

Túlértékelt az euró

Nicolas Sarkozy szokásához híven ismét bírálta az egyébként éppen kamatemelésre készülő Európai Központi Bankot. Mint mondta, a nyersanyagárak drágulása okozza a jelenlegi inflációt, és ez ellen szerinte nem kamatemeléssel kellene harcolni.

Az államfő szerint az euró 30 százalékkal túlértékelt a dollárhoz képest.

Az interjú végén Nicolas Sarkozy beszélt a szerinte legnehezebbnek ígérkező energetikai és környezetvédelmi teendők összehangolásáról is. "Lengyelország energiaellátását 90 százalékban a szénre alapozza, Franciaország 85 százalékban az atomenergiára, miközben az osztrákok 95 százaléka ellenzi a nukleáris energiát. Van miről egyeztetni" - fogalmazott.

Hozzátette azonban: az emberiség egy vulkánon alszik, ezért nagyon gyorsan kell cselekedni. Úgy vélte: Európának példát kell mutatnia ez ügyben, és cselekvésre kell késztetnie a többi nagyhatalmat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×