eur:
389.32
usd:
362.74
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Turistautakat szervezhetnek a csernobili övezetbe

Kísérleti jelleggel rövidesen bölénycsordát telepítenek a csernobili lezárt övezetbe, hogy megfigyeljék, miként reagálnak az állatok az ottani létfeltétekre.

Az Ukrán Rendkívüli Helyzetek Minisztériuma tárgyalásokat folytat a bölények betelepítéséről a felrobbant reaktor körül kialakított 30 kilométeres tiltott övezet radioaktivitással kevésbé szennyezett, 20 hektár kiterjedésű, elkerített helyére.

Volodimir Sandra, a rendkívüli helyzetek minisztere egy sajtótájékoztatón elmondta: a Csernobil körüli tiltott zónán belül nem egyforma a sugárszennyezés szintje, vannak nagyon szennyezett és részlegesen szennyezett, az állatok létéhez megfelelő helyek. Ilyen kevéssé radioaktív helyre kerülnek kísérleti jelleggel a bölények, ahol majd megfigyelik, miként érzik magukat az ottani körülmények között.

Újságírói kérdésre válaszolva, hogy miért éppen a bölényekre esett a választás, a tárcavezető kifejtette: ezek az állatokat az ukrán erdők legnagyobb testű lakói, és a Csernobil környéki éghajlati viszonyok megfelelők számukra.

A miniszter megismételte korábbi kijelentését, hogy támogatja biztonságos turistaútvonalak kialakítását a csernobili tiltott övezetben. Hozzátette: csoportos utazásokat kell szervezni ukrán és külföldi turisták számára a zónába, hogy mindenki saját szemével győződhessen meg arról, milyen következményekkel jár a fatális emberi hiba.

A csernobili atomerőműben 1986. április 2-án következett be a világ legnagyobb nukleáris katasztrófája. A 30 kilométeres tiltott zóna azóta az állatvilág paradicsomává vált, az emberek távolléte miatt sok nagy testű faj, például a farkas és a barna medve is visszatért a térségbe.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×