eur:
389.2
usd:
362.69
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Napelemekkel a magas energiaárak ellen

Németországban elsőként Marburg városában vezetik be a napelemek kötelező felszerelését az épületek tetejére. Mint a magyarországi Szent Erzsébetről híressé vált egyetemi város tanácsa bejelentette, az intézkedéssel az egyre magasabb enegriaárak ellen akarják felvenni a harcot.

A Hessen tartományban lévő, közel 80 ezer lakosú egyetemi város elöljárói úgy döntöttek, hogy október elsejétől kötelezővé teszik a napelemek elhelyezését az épületek tetején.

Először az újonnan épülő házakra vonatkozik a rendelkezés, de a már meglévő épületek esetében is csak akkor engedélyezik a felújítást, ha ez együtt jár a napenergiát hasznosító berendezés elhelyezésével.

Jelenleg mintegy 5 ezer euró, tehát csaknem másfél millió forint egy 20 négyzetméter nagyságú napelem üzembe helyezése, de a beruházás, becslések szerint, 12 éven belül megtérül.

A marburgi városi tanács döntésénél figyelembe vette, hogy a beruházáshoz állami támogatás is jár, ami a napelemes berendezéseknél - legyenek azok kollektorok vagy napelemek - 410-2.500 euró, a teljesítménytől függően.

Ez vissza nem térítendő támogatás, de emellett kedvezményes - 3 százalékos kamatozású - hitel is jár a fennmaradó költségre. Ugyanennyi a hitel kamata akkor, ha valaki hőszigetelést végeztet a házán, és kicseréli az ablakokat.
A marburgi kezdeményezést környezetvédő csoportok elismeréssel fogadták, és reményüket fejezték ki, hogy hamarosan más városokban is kötelezővé teszik a napenergia felhasználását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Titkos paktumot köthet az EU két legerősebb állama, komoly a tét

Titkos paktumot köthet az EU két legerősebb állama, komoly a tét

Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön Párizsban egy titkos vacsorán tárgyalt az EU Kína-politikájáról. A találkozóra néhány nappal Hszi Csin-ping kínai elnök európai látogatása előtt kerül sor, és a két vezető megvitatta a Pekinghez kapcsolódó stratégiai, valamint az EU védelmi és finanszírozási kérdéseit. Mellette viszont kibontakozik egy újabb konfliktus Ursula von der Leyen bizottsági elnök jövőjéről is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×