eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Az Egyesült Államok mégsem záratja be a fehérorosz nagykövetséget

Az Egyesült Államok mégsem záratja be a fehérorosz nagykövetséget Washingtonban és a konzulátust New Yorkban, a külügyminisztérium állítólag az utolsó pillanatban megmásította döntését.

Az amerikai média előzőleg névtelenségbe burkolózó külügyi forrásokra hivatkozva már múlt időben számolt be arról, hogy a külügyminisztérium csütörtökön felszólította Fehéroroszországot képviseleteinek bezárására. Azt is közölték, hogy a minszki amerikai nagykövetség is beszünteti működését péntektől Minszkben.

A legfrissebb értesülés szerint a State Department mindössze néhány perccel azelőtt táncolt vissza a döntéstől, hogy azt Fehéroroszország tudomására hozták volna a két ország fővárosában. A külképviseletek bezáratásáról hozott döntést korábban állítólag John Negroponte külügyminiszter-helyettes hagyta jóvá.

Hivatalos közlés szerint a döntést egy tervezett amerikai-fehérorosz diplomáciai egyeztetés előtt változtatták meg.

Tom Casey külügyi szóvivő közölte: Washington figyelmeztette Minszket, hogy a bezárás tervbe vett elrendelésére sor kerülhet, válaszul arra, hogy Minszk előző nap amerikai diplomatákat utasított ki a szovjet utódállamból.

"Elmondtuk nekik, hogy kiadhatjuk a távozási felszólítást, figyelmeztettük őket, hogy számos lépésről dönthetünk" - fogalmazott a szóvivő, de nem részletezte, milyen lépések jöhetnek szóba.

Fehéroroszország szerdán 72 órát adott a minszki amerikai nagykövetség tíz diplomatájának, hogy elhagyja az országot. Azután utasították ki az országból az amerikai diplomatákat, hogy Washington Minszk kérése ellenére sem volt hajlandó drasztikus mértékben csökkenteni nagykövetsége létszámát.

Minszk és Washington március óta vívja egymással furcsa diplomáciai háborúját. Először az Amerika által "Európa utolsó diktatúrájának" tartott volt szovjet tagköztársaság "nyeste vissza" saját washingtoni képviseletének létszámát. Így tiltakozott azok ellen a szankciók ellen, amelyekkel az amerikai fél a Belnaftahim állami kőolajipari vállalatot sújtotta az emberi jogok vélt vagy valós fehéroroszországi megsértése miatt. A szankciók súlyosan érintették Minszket, mivel a Belnaftahim exportjából származik az ország valutabevételeinek mintegy harmada.

Az amerikai nagykövet már márciusban elhagyta Minszket, miután Fehéroroszország hazarendelte képviseletvezetőjét Washingtonból.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×