eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Az ENSZ-főtitkár szerint "példa nélkül álló kihívás" az élelmiszerválság

Az ENSZ akciócsoportot hoz létre a nemzetközi élelmiszerválság elleni fellépésre, amit maga Ban ki Mun főtitkár vezet majd. Az utóbbi hónapokban világszerte drámai mértékben drágul több alapvető élelmiszer és alapanyag, így a rizs és a gabona ára, ami a legszegényebbek számára elérhetetlenné tett egyes élelmiszereket. Szakértők arra figyelmeztettek, hogy különösen a szegényebb államokban ez súlyos társadalmi feszültségekhez vezethet.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár gyors fellépést akar a növekvő számú éhező ellátására. A világszervezet becslése szerint 100 millió ember éhezik, viszont az ENSZ Világélelmezési Programjának többszáz millió dollár hiány alakult ki a költségvetésében.

Ban Ki Mun egy közelmúltbeli szakmai konferencián elhangzottakra válaszul hozta létre az akciócsoportot, amit saját maga fog vezetni. Szakértők az "éhezés okozta lopakodó cunamira" figyelmeztettek nemrég.

A főtitkár "példa nélkül álló kihívásnak" nevezte az élelmiszerválságot a svájci Bernben tartott sajtótájékoztatóján. Az ENSZ 755 millió dollár szeretne összegyűjteni, hogy betömje a Világélelmezési Program kasszájában keletkezett költségvetési lyukat.

Az új akciócsoportban az ENSZ ügynökségei, alapjai és programjai, valamint a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap képviseltetik magukat - mondta el Ban Ki Mun az ENSZ fejlesztési ügynökségeinek berni találkozóján.

A globális indexek szerint az élelmiszerárak tavalyhoz képest közel 60 százalékkal emelkedtek. A Világbank szerint ez 33 országban erőszakos megmozdulásokhoz vezethet, ahogy már volt is ilyen eset, például Egyiptomban.

A Ban ki Munnal együtt a sajtó elé álló Robert Zoellick, a Világbank elnöke szerint döntő fontosságú, hogy a következő néhány hétben lépéseket tegyenek. Kétmilliárd ember számára az élelmiszerárak komoly megélhetési küzdelmet jelentenek, és sokak számára már a túlélésről van szó, ezért a donoroknak most kell beavatkozniuk - sürgette Zoellick.

Az általa vezetett intézmény 800 millió dollára duplázza az Afrikának adott mezőgazdasági kölcsönöket, de Zoellick összehangolt nemzetközi fellépést sürgetett. Az ENSZ tanácskozás résztvevői arra sürgették a válságtól tartó országokat, hogy ne vezessenek be élelmiszer export tilalmat és így ne verjék fel tovább az árakat. Ukrajnát pozitív példaként hozták fel, mert a múlt héten eltörölte a tilalmat.

A berni tanácskozáson szintén részt vett Kereskedelmi Világszervezet azzal akar fellépni a válság ellen, hogy "keményebben lecsap a kereskedelmet torzító dotációkra" - mondta vezetője.

Pascal Lamy a gazdag országok gyakorlatára utalt, amely károkat okoz az élelmiszertermelőknek a fejlődő világban. Lamy szerint a krízis újabb indok arra, hogy sürgősen lezárják a világkereskedelmi tárgyalások úgynevezett dohai fordulóját.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Gázszámlapara - fontos határnapon vagyunk túl

Mindössze két nap volt májusban Budapesten, amely fűtési szempontból nem számított nyárnak, azaz azokra a napokra járt volna csak kedvezményes gáz a fogyasztóknak. Kiszámoltuk azt is, hogy nagyjából mennyi köbméter támogatott gáz jár még július 31-ig. A meleg tavasz ugyanis kicsit bekevart a 20 éves jelleggörbébe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az oroszok Harkivban támadnak, Ukrajna lőszerhiánnyal küzd - Háborús híreink szombaton

Az oroszok Harkivban támadnak, Ukrajna lőszerhiánnyal küzd - Háborús híreink szombaton

Az oroszok Harkivban nyomulnak előre, szombaton egy falu elfoglalását jelentette be az orosz védelmi minisztérium. Közben Ukrajna lőszerhiánnyal küzd, és a harkivi frontról több ezer civilt evakuáltak. Tegnap életbe lépett az új törvény, amely átalakítja a hadsereg mozgósításának módját. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasította Emmanuel Macron francia elnök javaslatát az Oroszország és Ukrajna közötti ideiglenes tűzszünetre a párizsi olimpia alatt. Szombaton ebben a cikkünkben számolunk be a háború legfontosabb eseményeiről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×