eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

A korszerűtlen güssingi szennyvíztisztító is szennyezheti a Rábát

Egy, az ausztriai Güssing határában lévő, korszerűtlen szennyvíztisztító is szennyezheti a Rábát, hozzájárulhat a folyón tapasztalható kellemetlen jelenségekhez - közölte az osztrák számvevőszék vizsgálati jelentésére hivatkozva a PRONAS szentgotthárdi környezetvédő civil szervezet.

Woki Zoltán, a PRONAS elnöke szerint a számvevőszéki vizsgálat anyaga is felhívja a figyelmet arra, hogy esőzéseknél ismeretlen mennyiségű szennyvíz kerül a Strem patakba, onnan a Pinkába, majd Körmend előtt a Rábába.

"Egyesületünk már régóta javasolja, hogy a Rába-habzással kapcsolatban ne csak a három osztrák bőrgyárra korlátozódjanak a vizsgálatok, hanem más ipari üzemekre és a kommunális szennyvíztisztítókra is" - mondta.

Hozzátette: a Güssing melletti szennyvíztisztítóban 2005-ben 15 alkalommal lépték túl a megengedett foszfor határértéket. Fontos információk hiányoznak az ipari üzemek által a szennyvíztisztítóba vezetett szennyvízről. A berendezést már 1995-ben korszerűsíteni kellett volna, a szennyvíztisztító már nem felel meg a mai kor műszaki követelményeinek.

"A PRONAS véleménye szerint mindez akár a nicki műgátnál tapasztalható jelentős habzás egyik okozója is lehet" - jegyezte meg.

Woki Zoltán szavai szerint a tarthatatlan állapot miatt most már tervbe vették a szennyvíztisztító korszerűsítését, a munkálatok idén késő ősszel fognak beindulni. A számvevőszék azonban megjegyzi, hogy a felújítás több mint 10 évet késett.

Felemás válasz

"A szentgotthárdi civil szervezet kikérte a bécsi környezetvédelmi minisztérium véleményét a fentiekről. Az udvarias válaszban csak annyit közöltek, ismerik a problémát, és korszerűsíteni fogják a szennyvíztisztítót. Arra a kérdésre, vajon mi a helyzet a többi szennyvíztisztítóval, nem érkezett válasz" - mondta el Woki Zoltán.

A PRONAS két hónappal ezelőtt a mogersdorfi szennyvíztisztító kifolyójánál tapasztalt hasonló jelenséget, ahonnan WC-papír, tampon, intim betét került a Rábába.

Az Ausztriából érkező környezetszennyezésnek egy másik formájára is felhívták a napokban a figyelmet a környezetvédő civilek. Rábafüzes közelében szombaton egy osztrák rendszámú pótkocsis teherautó öntött le nagy mennyiségű szemetet. Ez a magatartás a PRONAS szerint nem számít egyedinek, tájékoztatásuk szerint a határ menti erdőkbe osztrák oldalról gyakran hordanak át szemetet.

Címlapról ajánljuk

Gázszámlapara - fontos határnapon vagyunk túl

Mindössze két nap volt májusban Budapesten, amely fűtési szempontból nem számított nyárnak, azaz azokra a napokra járt volna csak kedvezményes gáz a fogyasztóknak. Kiszámoltuk azt is, hogy nagyjából mennyi köbméter támogatott gáz jár még július 31-ig. A meleg tavasz ugyanis kicsit bekevart a 20 éves jelleggörbébe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×