eur:
389.35
usd:
361.2
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Elhunyt az Exodus egykori kapitánya

Kilencvenéves korában elhunyt Joszi Harel, a legendás Exodus nevű bevándorlóhajó egykori kapitánya, amely több ezer európai zsidót szállított Izraelbe a II. világháború után. A kapitány és hajójának alakját Leon Uris Exodus című regénye és a belőle készült film tette halhatatlanná.

Harellel szívmegállás végzett tel-avivi otthonában. A kapitány és hajójának alakját Leon Uris Exodus című regénye és a belőle készült film tette halhatatlanná. 1947-ben több mint 4500 holokauszt-túlélővel a fedélzetén Harel megpróbálta áttörni a palesztinai brit blokádot.

A fedélzeten harc tört ki, amelynek három halálos áldozata volt. Az összecsapást követően a brit haditengerészet elkobozta az Exodust, a menekülőket pedig visszafordította Európába.

Harel még további három utat vezetett Izraelbe, sok ezer kivándorlóval a fedélzeten. "A történelem bebizonyította, hogy a menekülteket nem lehet legyőzni" - mondta két évtizeddel ezelőtt egy újságnak.

Joszi Harelt Szdót Jam kibucban helyezik örök nyugalomra, amelynek területén Izrael állam megalakulása előtt egy haditengerészeti erőd működött.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×