eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 12. vasárnap Pongrác

A lengyelek marakodása miatt mondta le varsói útját Sarkozy

A lengyel vezetők közötti protokollvita miatt mondta le Nicolas Sarkozy francia államfő szerdai varsói látogatását - tudta meg a Le Figaro című francia napilap.

A francia-lengyel stratégiai partnerségről szóló megállapodás aláírását múlt pénteken hivatalosan a francia elnök elfoglaltságaira hivatkozva halasztotta el Párizs egy meg nem jelölt későbbi időpontra. Valójában azonban a franciák megelégelték a lengyelek közti protokollvitát; Donald Tusk lengyel miniszterelnök ugyanis úgy vélte, hogy a találkozón túl nagy szerep jutna Lech Kaczynski államfőnek - írta kedden a párizsi konzervatív újság.

A Le Figaro szerint nem ez az első lengyel diplomáciai gikszer, amely miatt az európai partnerek szemében kiszámíthatatlanná váltak a lengyelek. Pedig Franciaország kiemelt hangsúlyt kíván fektetni a két ország vezetőinek csúcstalálkozóira. A most kútba esett eseményre Sarkozyt elkísérte volna miniszterelnöke, Francois Fillon is, valamint kormánya legalább hat minisztere.

A lap elismeri, hogy a tavaly őszi lengyel parlamenti választások óta Tusk mindent megtesz az előző kormány alatt erőből politizáló lengyel diplomácia "pacifikálására". A miniszterelnök az államfőnek ellentmondva próbálja Lengyelország viszonyát rendezni Oroszországgal, ahol februárban tett hivatalos látogatást, valamint Németországgal, a Kaczynski ikrek másik kedvelt céltáblájával. Ezenkívül nem kis munkával sikerült meggyőznie Lech Kaczynskit, hogy írja alá a Lisszaboni Szerződés ratifikálásáról szóló törvényt, amely a köztársasági elnök szerint Lengyelország szuverenitását fenyegeti.

Miközben a kormány és az elnök között már javulóban volt a viszony, a Le Figaro arra emlékeztet, hogy az utóbbi napokban Radoslaw Sikorski külügyminiszter és Lech Kaczynski között alakult ki újabb feszültség. Sikorski ugyanis - aki az előző kormány védelmi minisztere volt - nem konzultált az államfővel, mielőtt több nagykövetség bezárásáról döntött.

Az utolsó csepp a pohárban az argentínai nagykövet visszahívása volt, aki Kaczynski mellett Tadeusz Rydzyk atyának, a szélsőséges nacionalista katolikus Radio Maryja igazgatójának pártfogoltja. A nagykövet ugyanis annak a Jan Kubalinski üzletembernek a barátja, aki a II. világháború után a náci megszállókhoz fűződő kapcsolatai miatt hagyta el Lengyelországot és telepedett le Argentínában. Kubalinski jelenleg a Radio Maryja egyik legfőbb szponzora.

Címlapról ajánljuk
Vihart kavar az atléták pénzdíjazása az olimpián, de nagy változást indíthat el

Vihart kavar az atléták pénzdíjazása az olimpián, de nagy változást indíthat el

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke nyíltan bírálta a Nemzetközi Atlétikai Szövetséget, amiért pénzdíjat ajánlott fel a sportág párizsi olimpiai bajnokainak. Szabados Gábor sportközgazdász az InfoRádióban azt mondta, az 50 ezer dolláros jutalmazással az lehetett az egyik cél, hogy az olimpia ne értéktelenedjen el a vb-hez és a Gyémánt Liga-sorozathoz képest.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Zajlik a Harkiv elleni orosz offenzíva, Belgorodot támadják az ukránok – Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Zajlik a Harkiv elleni orosz offenzíva, Belgorodot támadják az ukránok – Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Pénteken indított támadást Oroszország az északkelet-ukrajnai Harkiv megyében. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat esti videóüzenetében hét határ menti települést nevezett meg, ahol harcok zajlanak. Ukrajna az utóbbi időben szinte minden éjjel dróntámadást indít egy-egy orosz olajfinomító ellen: legutóbb a Lukoil egyik finomítójában csapott fel a tűz a Volgográdi területen. Ukrajna intenzíven támadta a határhoz közeli Belgorod városát, ahol egy tízszintes lakóház egy komplett lépcsőháza összeomlott.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×