eur:
388.49
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

A felmérések szerint az ellenzék győzött az olaszországi választásokon

A Silvio Berlusconi vezette jobboldali ellenzék győzött a vasárnapi és hétfői parlamenti választásokon Olaszországban a szavazóhelyiségek zárása után közzétett exit-poll eredmények szerint. Walter Veltroni még a végeredmény közzététele előtt elismerte a vereséget; felhívta Berlusconit, és gratulált neki a választási győzelemhez.

A szavazóhelyiségekből kilépő választók megkérdezésén alapuló egyes felmérések szerint a jobbközép választási szövetség a szavazatok 40-44 százalékát szerezte meg a képviselőházi választásokon; míg a Walter Veltroni vezette balközép tábor a voksok 38-42 százalékát gyűjtötte be.

A szenátusban a Berlusconi-féle tömb 40,5-44,5 százalékot, a balközép 37,5-41,5 százalékot szerzett.

Noha a pontos adatok még nem ismertek, úgy tűnik, a választási részvétel alacsonyabb volt, mint a két évvel ezelőtti választásokon. (Akkor az arra jogosultak 84 százaléka járult az urnákhoz.)

Veltroni még a végeredmény közzététele előtt elismerte a vereséget; felhívta Berlusconit, és gratulált neki a választási győzelemhez.

A jobbközép szövetséget képviselő Giuseppe Pisanu volt belügyminiszter csalódottan fogadta az exitpoll-eredményeket, mint mondta, nagyobb előnyre számítottak, míg Paolo Gentiloni, az eddigi balközép kormány távközlési minisztere arra mutatott rá: a közölt felmérések hibahatárát figyelembe véve még nyílt a voksolás végső kimenetele. (Az exit pollok legutóbb, a 2006-os választásokon is több százalékponttal eltértek a későbbi valós eredményektől.)

Ami a kisebb pártokat illeti, a Berlusconival szövetséges Északi Liga 6-8, a Veltroni oldalán álló Értékek Olaszországa centrumpárt 4-6 százalékot kapott az exitpoll-felmérések szerint; a kereszténydemokrata UDC 4,5-6,5 százalékot, a baloldali radikális Szivárvány Szövetség 3,5-5,5 százalékot szerzett.

Politikai elemzők szerint az eredmény gyenge lábakon álló Berlusconi-kormányt vetít előre. Susana Garcia, a Deutsche Bank elemzője szerint egy ilyen kormánynak - vagyis amelynek nincs biztos többsége a parlament mindkét házában - szinte lehetetlen lesz véghezvinni az elengedhetetlen strukturális reformokat, "különösen ilyen nehéz gazdasági környezetben".

A kampányban alig lehetett észlelni markáns különbségeket a jobbközép és a balközép tábor között: mindkettő a nyomasztó mértékű államadósság csökkentését, ezzel egyidejűleg adócsökkentést és a fogyasztás ösztönzését, továbbá az - idén a Nemzetközi Valutaalap szerint 0,3 százalékra lassuló - gazdasági növekedés felgyorsítását ígérte.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×