eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Az évszázad vállalkozására készül a Chelsea tulajdonosa?

Roman Abramovics építési cége megvette a világ legnagyobb fúrópajzsát. Sokan arra számítanak, hogy az orosz üzletember az Amerikát és Ázsiát összekötő alagút megépítésében akar részt venni.

Roman Abramovics 80 millió fontért (26 milliárd forintért) megvette a világ legnagyobb fúrópajzsát.

A húsz méter átmérőjű, német gyártmányú, még csak készülő fúrópajzsot a Chelsea labdarúgó-csapat milliárdos tulajdonosának építkezési cége vette meg. Az óriási szerkezet két év alatt készül el.

Mivel a szerződésről és az orosz üzletember terveiről kevés részletet árultak el, így ismét felélénkültek azok a találgatások, miszerint egy, a Bering-szoros alatt húzódó alagút épülhet, és ehhez van szükség a fúrópajzsra.

A tervek szerint a 88 kilométeres alagút Alaszkát és az oroszországi Csukcsföldet kötné össze, amelynek egyébként éppen Roman Abramovics a kormányzója.

Az elképzelésnek nagy támogatója a leköszönő orosz elnök, Vlagyimir Putyin. "Ez Putyin egyik nagy álma, és már titkos megbeszéléseket folytatott róla Washingtonnal. Oroszországot a világ középpontjának tartja, és azt akarja, hogy Európa is Oroszországon keresztül szállítsa áruit az Egyesült Államokba" - mondta az orosz elnöki stáb egyik tagja.

Az alagút ötletét először II. Miklós cár fogalmazta meg száz évvel ezelőtt, de később, a Szovjetunió létrejöttével elvetették a tervet. Az 1990-as években ismét napirendre került, de anyagi gondok miatt ismét hamvába holt az ötlet. A 88 kilométeres alagút megépítéséhez tíz évre lenne szükség.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×