eur:
393.1
usd:
366.77
bux:
66587.13
2024. április 25. csütörtök Márk

Felmérés a stabilitásról - Magyarország nincs az élbolyban

A Vatikán, Svédország és Luxemburg a világ három legstabilabb országa, míg a vizsgált 235 állam, terület és entitás közül Afganisztán, a Gázai övezet és Ciszjordánia, valamint Szomália végzett a legrosszabb helyen. A brit Jane's Information Group felmérése szerint Irak a korábbinál stabilabbá vált - hála a csökkenő erőszaknak, az amerikaiak vezette nagy létszámú nemzetközi erő jelenlétének és a magasabb olajáraknak. Magyarország nincs benne az első tízben.

Az országok stabilitása alapján összeállított listán Irak nem került be a legrosszabb húszba a Jane's szerint, amely először adott ki ilyen összehasonlítást - adatokat azonban nem közölt, így nem tudni, minek alapján alakult ki a végső sorrend. Csak annyit tudni, hogy a maximálisan adható pontszám száz volt.

Az eredmény azért érdekes, mert alig fél éve, 2007 júniusában hasonló összeállítást készített az amerikai Foreign Policy című külpolitikai szaklap is, s azon a listán Irak - Afganisztánnal együtt - a második lett - hátulról.

Meglepetésre nem került be a legjobbak közé sem az Egyesült Államok (22.), sem pedig az általában a gazdagsággal és az abszolút stabilitással azonosított Svájc (17.) Az amerikaiak helyezését a kábítószer kereskedelem és a kézifegyverek általános elterjedése rontotta le.

Az interneten fellelhető forrásokból nem derült ki, hányadik helyen végzett Magyarország - csupán az, hogy nem vagyunk benne sem a legjobb, sem a legrosszabb tízben.

Irak stabilabbá vált Afganisztánnál - összegezte a jelentést a Jane's Country Risk felelős szerkesztője. Christian Le Miere ezt több tényezővel magyarázta: Irakban a legmagasabb az egy főre jutó külföldi katonák aránya, a gazdaságot fűti a magas olajár, és rohamosan csökken az erőszak.

Mindennek következtében nő a kormány mozgástere - ellentétben Afganisztánnal, ahol a kabinet nem képes ellenőrzése alá vonni az egész ország területét, a gazdaság bevételének a fele az ópiumból származik, és szinte alig van kitermelhető ásványkincs - tette hozzá a szerkesztő.

Irakban javul, Afganisztánban romlik a helyzet

Ráadásul Afganisztánban az elmúlt két évben folyamatosan terjed az erőszak, amely most kezelhetetlenebb, mint bármikor az amerikai invázió kezdete óta, holott az országban 43 ezer külföldi katona állomásozik a NATO-vezette nemzetközi haderő kötelékében.

Irakban viszont hatvan százalékkal csökkent az erőszakcselekmények száma tavaly nyár óta, amikor az amerikaiak újabb katonákat vetettek be, tűzszünetet kötöttek a radikális síita vallási vezetővel. Muktada asz-Szadrral, és sikerült több szunni törzset is maguk mögé állítaniuk.

A legstabilabb tíz:
1. Vatikán 99
2. Svédország 99
3. Luxembourg 99
4. Monaco 98
5. Gibraltár 98
6. San Marino 98
7. Liechtenstein 97
8. Egyesült Királyság 97
9. Hollandia 97
10. Ír Köztársaság 97

A legkevésbé stabil tíz:
10. Gáza és Ciszjordánia 27
9. Szomália 29
8. Szudán 35
7. Afganisztán 36
6. Elefántcsontpart 36
5. Haiti 38
4. Zimbabwe 38
3. Csád 38
2. Kongói Demokratikus Köztársaság 38
1. Közép-afrikai Köztársaság 39.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×