eur:
393.92
usd:
368.12
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Szavazatokat veszíthet Obama a faji kérdésről mondott beszéde miatt

Szokatlanul nyílt beszédben igyekezett rendezni a kampányban felvetődött faji kérdéseket Barack Obama, a Demokrata Párt vezető elnökjelöltje. Beszédében kitért volt lelkésze radikális szólamaira, és beszélt a fehérek és feketék közötti megosztottságról is

Barack Obama különleges helyzetben van, mert félig fehérként, félig feketeként meg tudja szólítani az amerikai választók két nagy etnikai csoportját. Mint elmondta: megérti a két oldal érzelmeit és azt, hogy "a harag valódi, azt nem lehet a szőnyeg alá söpörni anélkül, hogy megpróbálnánk feltárni az okát."

A szenátor kampányában eddig igyekezett elkerülni a faji kártya kijátszását, és inkább az összefogásról beszélt. Most azonban kénytelen volt megszólalni, miután egykori lelkésze, Jeremiah Wright érzelmekre ható szónoklatai miatt kezdték bírálni. Wright azt mondta: szeptember 11-ét Az Egyesült Államok külpolitikája okozta, a fehérek pedig még mindig elnyomják a feketéket.

Obama elutasította a lelkész véleményét, de megjegyezte: tőle kapta vallásos hitét, hiszen a férfi 20 éven át a lelkipásztora volt. "Nem tudom megtagadni, ahogy a fekete közösséget sem tudom" - mondta. Majd emlékeztetett rá, hogy fehér nagyanyját sem tudja megtagadni, aki áldozatokat hozott érte, de aki néha olyan faji sztereotípiákat fogalmazott meg, amelyektől görcsbe rándult a gyomra.

Obama elmondta, hogy a feketék által látogatott templomokban vasárnaponként megfogalmazódik a történelmi igazságtalanságok miatt még mindig érzett harag. A vasárnap reggel az az időszak, amikor az amerikaiak a legnagyobb szegregációban élnek - jegyezte meg. Elismerte ugyanakkor, hogy sok fehért viszont a feketék pozitív diszkriminálása zavar.

Egyes politológusok szerint Obamának sokba kerülhet a beszéd, mert szavazatokat veszíthet vele.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×