eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Lemond a dalai láma, ha elfajul a helyzet Tibetben

A dalai láma lemond, ha elfajul az erőszak, és ellenőrizhetetlenné válnak az események Tibetben. A száműzetésben élő tibeti vezető elutasítja a pekingi olimpia bojkottját.

"Ha az események ellenőrizhetetlenné válnak, akkor nincs más lehetőségem, mint a lemondás" - jelentette be a tibetiek szellemi vezetője keddi sajtóértekezletén az észak-indiai Dharamszalában.

A kínai uralom elleni tüntetések március 10-én, az 1959-es elbukott felkelés évfordulóján kezdődtek meg szerzetesek vezetésével. A tiltakozások különösen a hétvégén váltak erőszakossá Tibetben, ahol a száműzetésben élő kormány szerint 99-en vesztették életüket.

Bár az erőszakot elsősorban a tiltakozóknak kellettt elszenvedniük, arról is érkeztek jelentések, hogy a tüntetők is megtámadtak és felgyújtottak boltokat és autókat.

A dalai láma lemondással fenyegető szavait később egyik főtanácsadója pontosította. "Ha a tibetiek az erőszak útját választják, akkor a dalai láma kénytelen lemondani, mert ő az erőszakmentesség híve" - hangsúlyozta Tenzin Takhla.

Azt is hozzátette azonban, hogy a lemondás a száműzetésben működő kormány és az állam éléről értendő. "A a dalai láma, és mindig az is marad" - hangsúlyozta Tenzin Takhla.

Korábban Ven Csia-pao kínai kormányfő azzal vádolta a dalai lámát, hogy ő hangolja össze a halálos kimenetelű lázongásokat, és hívei a nyári pekingi olimpia "szabotálására uszítanak".

A tibeti vezető azonban egy német lapnak nyilatkozva maga utasította el a játékok esetleges nemzetközi bojkottját.

A dalai láma az interjúban hangsúlyozta: Tibet lakossága a kínai kormánnyal és nem a kínai néppel áll konfliktusban. S épp ezért a kínai népet nem szabad megfosztani az olimpia élvezetétől, a játékok bojkottja nem jelent megoldást a fennálló konfliktusra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×