INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Másfél milliárd euró sorsa függ a szerbiai választásoktól

Infostart / InfoRádió
Másfél milliárd euró külföldi beruházás várja a szerbiai előrehozott választások kimenetelét. Politikai értékelések szerint Szerbia még sohasem állt ilyen távol az európai integrációról. Eközben Koszovóban hadgyakorlatot tartanak a nemzetközi fegyveres erők.

A liberális demokrata párt egyik vezetője szerint Szerbia még sohasem állt ilyen távol az Európai Uniótól és a társulástól. Ez annak tudható be, hogy Vojislav Kostunica kormányfő is hátat fordított az integrációnak, és sokkal fontosabbnak tartja Koszovót.

Bozsidar Djelics szerb miniszterelnök-helyettes arra figyelmeztetett, a bizonytalan politikai helyzet miatt a külföldi beruházók úgy döntöttek, hogy megvárják a májusi előrehozott választások kimenetelét.

Ez azt jelenti, hogy mintegy másfél milliárd euró várakozik Szerbia határán, ami vonatkozik az orosz beruházásokra és a szerb kőolajtársaság felvásárlására is.

Ha a demokratikus blokk győz a választásokon, akkor a külföldi beruházások értéke az idén a három milliárd eurót is elérheti - tette hozzá.

A válság háttere Koszovó, és a kampány is erre alapoz. A Borisz Tadics államfő vezette Demokrata Párt és koalíciós partnerei Koszovó nélkül is hajlandók lennének társulni az EU-val.

Koszovó északi szerb többségű körzetében közben megkezdődött a nemzetközi fegyveres erők nagyszabású hadgyakorlata. Az utakat katonai járművek torlaszolják el, a levegőben pedig helikopterek köröznek, és a hadgyakorlat eléggé megnehezíti az ott élők életét.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk