eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Másfél milliárd euró sorsa függ a szerbiai választásoktól

Másfél milliárd euró külföldi beruházás várja a szerbiai előrehozott választások kimenetelét. Politikai értékelések szerint Szerbia még sohasem állt ilyen távol az európai integrációról. Eközben Koszovóban hadgyakorlatot tartanak a nemzetközi fegyveres erők.

A liberális demokrata párt egyik vezetője szerint Szerbia még sohasem állt ilyen távol az Európai Uniótól és a társulástól. Ez annak tudható be, hogy Vojislav Kostunica kormányfő is hátat fordított az integrációnak, és sokkal fontosabbnak tartja Koszovót.

Bozsidar Djelics szerb miniszterelnök-helyettes arra figyelmeztetett, a bizonytalan politikai helyzet miatt a külföldi beruházók úgy döntöttek, hogy megvárják a májusi előrehozott választások kimenetelét.

Ez azt jelenti, hogy mintegy másfél milliárd euró várakozik Szerbia határán, ami vonatkozik az orosz beruházásokra és a szerb kőolajtársaság felvásárlására is.

Ha a demokratikus blokk győz a választásokon, akkor a külföldi beruházások értéke az idén a három milliárd eurót is elérheti - tette hozzá.

A válság háttere Koszovó, és a kampány is erre alapoz. A Borisz Tadics államfő vezette Demokrata Párt és koalíciós partnerei Koszovó nélkül is hajlandók lennének társulni az EU-val.

Koszovó északi szerb többségű körzetében közben megkezdődött a nemzetközi fegyveres erők nagyszabású hadgyakorlata. Az utakat katonai járművek torlaszolják el, a levegőben pedig helikopterek köröznek, és a hadgyakorlat eléggé megnehezíti az ott élők életét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×