eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Hatalmas felháborodást váltott ki a kormányfő beszéde

Határozott elutasítást váltott ki a német vezetés körében a török kormányfő javaslata, amely szerint török nyelvű iskolákat és egyetemeket kellene létrehozni a nyugat-európai országban. De Recep Tayyip Erdogan nem csak ezzel a kijelentésével verte ki a biztosítékot Németországban.

Erdogan hétvégén Kölnben, csaknem húszezer török előtt tartott beszédében a németországi törököket óva intette a túlzott alkalmazkodástól, az asszimilációt pedig az emberiség elleni bűncselekménynek nevezte. Arra is felszólította a törököket, hogy őrizzék meg kulturális azonosságukat és ne hanyagolják el saját anyanyelvüket.

Mint Erdogan fogalmazott, a német nyelv ismerete fontos a Németországban élő törökök számára, de hangsúlyozta, hogy Törökország válaszút előtt áll Európában, és ezért minden török számára létfontosságú a nemzeti identitás megőrzése.

A német belügyminiszter határozottan elutasította a török kormányfő, a török nyelvű iskolák létrehozására tett javaslatát. Kifogásolta azt is, hogy Erdogán Kölnben tartott beszédében óvta honfitársait a túlzott alkalmazkodástól.

Schäuble belügyminiszter szerint Erdogán javaslata cseppet sem szolgálja a külföldiek beilleszkedésekre irányuló, igencsak költséges hatósági intézkedések sikerét.

Schäuble leszögezte, hogy a Németországban élő török fiataloknak az iskolákban németül kell tanulni, mert különben eleve kizárják magukat a helyi társadalomból. Utalt azonban arra is, hogy a kétnyelvűség mindenképpen előnyt jelent.

A belügyminiszter kifogásolta azt is, hogy a török kormányfő Kölnben csak a részleges beilleszkedést ajánlotta honfitársainak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×