eur:
391.16
usd:
366.72
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Putyin és köre fúrhatta meg Kaszjanov indulását

Egyértelmű, hogy Vlagyimir Putyinnak és a körének a keze van abban, hogy az orosz legfelsőbb bíróság elutasította Mihail Kaszjanov ellenzéki politikus, volt miniszterelnök panaszát, aki így - egyetlen ellenzéki jelöltként - nem indulhat a közelgő oroszországi elnökválasztáson - mondta az InfoRádiónak Sz. Bíró Zoltán. A történész szerint nyilvánvaló, hogy politikai következményei nem lesznek az ügynek.

Az orosz legfelsőbb bíróság elutasította Mihail Kaszjanov ellenzéki politikus, volt miniszterelnök panaszát, és helyben hagyta a központi választási bizottság döntését, amelynek értelmében nem jegyzik be Kaszjanovot a március 2-i elnökválasztáson induló jelöltek közé.

Az InfoRádió által megkérdezett szakértő szerint valószínűleg az a megfontolás áll emögött, hogy Mihail Kaszjanov ugyan politikai értelemben kívülálló, és nem valószínű, hogy néhány százaléknál többet tudott volna szerezni, mégis négy évig volt kormányfő, ezáltal érzékeny információk birtokosa lehet.

Vlagyimir Putyin és köre nem akarta kockáztatni, hogy egy nyilvános vitában olyan mondat hangozzék el, ami számukra kedvezőtlen lehetne - fejtette ki Sz. Bíró Zoltán.

A történész kiemelte: a bíróság kimondta, hogy a politikust támogató  aláírások 13 százaléka nem elfogadható, miközben a választási törvény legfeljebb 5 százalékot engedélyez. Az oroszországi helyzet ugyanakkor alkalmas arra, hogy az 5 százalékot feljebb tornázzák bizonyos módokon - tette hozzá.

Sz. Bíró Zoltán szerint mindezt azért lehet megcsinálni, mert a társadalom többsége hálás Putyin azért a konszolidációért, amit a két ciklus során végrehajtott. Ha Putyin valakit ajánl, az egyúttal prolongálja azt a politikát, ami volt az elmúlt 8 évben - emelte ki.

Ezeket a módszereket bírálni lehet, de ez nem fogja a Kremlt izgatni, és a külföldi szereplők sem fogják emiatt illegitimnek tekinteni a választást - vélekedett a történész. Hangsúlyozta: a sajtó megírja az ügyet, de politikai következménye nem lesz.

Hanganyag: Molnár Anikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×