eur:
390.93
usd:
366.71
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Botrány az elnökválasztáson: szexuális zaklatás, korrupció, rasszizmus

Botrányba fulladt a híres oxfordi egyetemi klub elnökválasztása: szabályszegés, szexuális zaklatás, korrupció, rasszizmus, antiszemitizmus, irigység áll a feltételezett kiváltó okok között.

Az Oxford Union Society a világ egyik legpatinásabb egyetemi vitaklubja, ráadásul az angol elit jelképe, a szólásszabadság bástyája az egyetem 1823-as megalapítása óta. Elnökének lenni hatalmas tekintélyt és presztízst jelent, és többek között ugródeszka a politika legfelsőbb köreibe is.

A klubban olyan személyiségek tartottak előadást, mint II. Erzsébet királynő, Sir Winston Churchill, a dalai láma, Teréz anya, Robert Kennedy vagy Jasszer Arafat volt palesztin elnök.

A botrány azután kezdődött, hogy novemberben megválasztották elnöknek Krisna Omkart, egy 23 éves indiai hallgatót. Ekkor legnagyobb vetélytársa, a 20 éves Charlotte Fischer ügyvéd segítségével meggyőzte a belső bírákat, hogy Krisna Omkartól meg kell vonni a tisztségét, mert megszegte az elnökválasztás szabályait: szavazókat toborzott.

A bírák úgy határoztak, hogy nemcsak megválasztása érvénytelen, de többet nem is jelölheti magát a posztra. A döntés nyomán Krisna Omkar azt a javaslatot tette, hogy változtassák meg a szabályt, és hadd indulhasson az újból kiírt elnökválasztáson, amelyet néhány hét múlva tartanak.

Ezután újabb fordulat következett: Charlotte Fischer, a legnagyobb esélyes kiszállt a versengésből, lemondva a klub bizottsági posztjáról, amelyet könyvtárosként töltött be, mondván, obszcén üzeneteket kapott a mobiltelefonjára.

Ezen kívül közölte, hogy a klubot korruptnak és belterjesnek tartja, s elpanaszolta azt is, hogy az interneten gúnyt űztek belőle és a testalkatából. Végül hívei azt állították, hogy zsidó lévén, Charlotte Fischer az antiszemitizmus áldozata.

Krisna Omkar hívei szerint a hallgató eltávolítása a rasszizmus megnyilatkozása, s ügye - felemelkedése és bukása - az indiai újságok címlapsztorija lett.

Az elnökválasztás tehát egyelőre káoszba fulladt, a klub jelenlegi elnöke, Emily Partington azt mondta, hogy a média tudósításai a botrányról megtépázták a klub jó hírét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×