eur:
388.96
usd:
363.6
bux:
68179.86
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Áramszünettel köszöntött Kínára a Patkány éve

Több millióan kezdték meg Kínában a Holdújév ünneplését úgy, hogy a zord időjárás miatt megszakadt elektromos szolgáltatás helyreállítására várnak. A szokatlan hideg számos halálesetet és közlekedési káoszt okozott, mert a nagyvárosokba vándorolt dolgozók hagyományosan ilyenkor próbálnak hazautazni családjukhoz.

Asztrológusok azt mondják, hogy a most beköszöntött Patkány éve katasztrófákat is hozhat. Ezt talán nem volt olyan nehéz megjósolniuk, de tény, hogy Kínát felkészületlenül érte a százéves hidegrekord - éppen akkor, amikor a világ egyik legnagyobb népvándorlásának tartott holdújévi szabadságolások időszaka megkezdődött.

A hatalmas országban még most is több ezer szakember próbálja helyreállítani a szélsőséges időjárás miatt megrongálódott elektromos vezetékeket és kidőlt tartóoszlopokat.

Enyhült az idő, de van, aki sötétben és hidegben ünnepel

A Hunan tartománybeli Csencsu városban 11 napig nem volt áram, és bár a hivatalos változat szerint helyreállt a szolgáltatás, egyes lakók azt mondták a Reuters hírügynökségnek, hogy továbbra is sötétben ülnek.

Máshol még rosszabb a helyzet: Vengsiang városban már január közepe óta nincs áram.

Szerdára az ország nagy részén már nem jeleznek előre havat és havas esőt, és a hőmérséklet is a fagypont fölött van. Ez lehetőséget ad a kármentesítésre - jelentette az Új Kína hírügynökség.

A miniszterelnök megpróbálja csitítani az elégedetlenkedőket

A vezetékek javítása során 11 ember halt meg, mások halálát a jeges utakon történt balesetek, vagy a hideg okozta.

A válság idején Ven Csia-pao kínai miniszterelnök három alkalommal is tényfeltáró körútra indult a leginkább katasztrófasújtotta tartományokba, bár a látogatások célja valójában az is volt, hogy megnyugtassa a kedélyeket és elejét vegye az elégedetlenségnek.

Tömegek mondtak le arról, hogy lássák a családjukat

A Reuters megjegyezte, hogy sokan feladták az utazás reményét, és inkább az otthontól távol töltik a hagyományos tíznapos családi ünnepnek számító holdújévet, viszont azzal kell szembesülniük, hogy jelentős mértékben megugrottak az élelmiszerárak.

Európához és Észak-Amerikához hasonlóan ez az időszak a petárdapuffogtatás ideje. A Pekingi önkormányzat sms-ben kérte a lakosokat arra, hogy tartsák be a biztonsági előírásokat. A tűzijátékokat feltaláló Kínában ilyenkor gyakoriak a halálesetek és sérülések.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×