eur:
389.34
usd:
362.71
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

"Kémiai gumibottal" kábítják az alzheimeres betegeket

Idő előtti halálhoz vezetnek azok a szerek, amelyeket a brit gondozóotthonokban élő Alzheimer-kóros betegeknek adnak, hogy könnyebben kezelhetők legyenek. Az úgynevezett "kémiai gumibotoknak" súlyos mellékhatásaik vannak.

A civilek szerint a problémás viselkedésű időskori elbutulásban szenvedőket sok otthonban elkábítják, hogy könnyebb legyen bánni velük. Antipszichotikumokat, azaz pszichotikus betegségekre - például skizofréniára, bipolaritásra, de nem Alzheimer-kórra - kifejlesztett gyógyszereket adnak nekik.

Mivel egyre többen tiltakoznak az ügyben, a demencia kezelésével foglalkozó pártközi bizottság vizsgálatot rendelt el.

A becslések szerint a gondozóotthonokban élő Alzheimer-kórosok 45 százaléka - összesen körülbelül 100 ezer ember - kap ezekből a nem nekik szánt szerekből.

Egy hosszú távú kutatás kimutatta, hogy ezek a szerek hat hónappal előbbre hozzák a páciensek halálát az átlagosnál. Az ilyen gyógyszerekkel kezelt betegeknek három év után mindössze harmada volt még életben, míg azoknak, akik nem kaptak belőlük, kétharmaduk élt.

A gyógyszerek - amelyeket a szabályok szerint csak végső megoldásként alkalmazhatnának az orvosok - jelentős romlást okoznak a beszéd- és gondolkodási képességben, amerikai kutatók pedig bebizonyították, hogy növelik a stroke és a szívbetegségek kialakulásának esélyét.

Az antipszichotikumok használata valószínűleg azért lett gyakorlat, mert tavaly az egészségügyi minisztérium megtiltotta a demencia kezelésére szolgáló szerek alkalmazását azoknál a betegeknél, akiknél csak mérsékelten jelentkeznek a kór tünetei.

A pártközi bizottság kétnapos meghallgatásán szakértők és orvosok vesznek majd részt; céljuk, hogy kivizsgálják az ügyet és megoldást találjanak a problémára.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×