eur:
389.28
usd:
363.02
bux:
68157.7
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Lerángatták a fákról a környezetvédőket

A drezdai rendőrség kényszerítette távozásra a Robin Wood nevű környezetvédő csoport aktivistáit, akik december eleje óta a szász főváros déli negyedében két fára felmászva tiltakoztak egy híd tervezett építése ellen. A látványos akció több száz érdeklődőt vonzott a helyszínre.

Öt aktivista egy régi tölgy lombozatát, három pedig a szomszédos hársfa felsőbb ágait választotta a szokatlan tiltakozó akció színhelyéül. Még december elején foglalták el helyüket a vastagabb ágakon, és azóta hóban-szélben kitartottak eltökélt szándékuk mellett, hogy csak akkor hagyják el önként a fákat, ha a szász tartományi kormányzat letesz a Drezda déli felében tervezett Elba-híd megépítéséről.

Az ügy már régóta borzolja a kedélyeket Drezdában, ugyanis a szász uralkodók egykori erdei kastélyáról elnevezett negyed környezetvédelmi övezet, és sokan úgy vélik, hogy az Elba menti csalit különleges élővilágát súlyosan károsítaná egy új híd.

A lakosság azonban népszavazáson döntött az egyre nagyobb forgalom tehermentesítését szolgáló négysávos híd megépítéséről. Környezetvédők a bíróságnál próbáltak érvényt szerezni fenntartásaiknak, de végül elutasították a keresetüket, és megkezdődött a híd építésének előkészítése.

Ezzel az ENSZ kulturális intézménye, az UNESCO sem ért egyet, ugyanis kilátásba helyezte a kulturális világörökség elismerés megvonását az Elba menti Firenzének is nevezett várostól.

Hanganyag: Vincze András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×