eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Ehud Olmert kizárja a tűzszünet lehetőségét a Hamásszal

Ehud Olmert vasárnap kizárta annak a lehetőségét, hogy a zsidó állam tűzszünetet kössön a Hamász palesztin radikális iszlamista mozgalommal. Az izraeli miniszterelnök a heti kormányülésen leszögezte: folytatják a Gázai övezetben a hónapok óta tartó "terroristaellenes hadműveleteket", de továbbra is engedélyezik a humanitárius segítséget.

Az izraeli biztonsági kabinet vasárnapi ülésén zöld utat adott annak a rakétaelhárító rendszernek a kifejlesztéséhez és gyártásához, amely lehetővé tenné a palesztinok által a Gázai övezetből kilőtt rövid hatótávolságú rakéták levegőben történő megsemmisítését - jelentette az izraeli katonai rádió. A kabinet több mint 200 millió dollárt szán erre.

A rakétaelhárító rendszer tervét február elején jelentette be a védelmi minisztérium. Gyártásával az izraeli Rafael fegyvergyártó vállalatot bízták meg. A két év múlva elkészülő rendszer védelmet nyújthat majd a palesztinok által használt Kasszám-rakéták ellen, illetve hatékony lesz a Katyusa-rakéták ellen is, amelyeket a Hezbollah libanoni síita szervezet vetett be tavaly nyáron Izrael ellen.
Katonai források szerint az elmúlt hét évben a palesztinok mintegy 4 ezer Kasszám-rakétát lőttek ki az izraeli Szdérót városra és környékére.

Megosztott a kormány


Az elmúlt napokban több gázai Hamász-vezető hajlandóságot mutatott a tűzszünetre és az izraeli kabinet több tagja, köztük Saul Mofaz miniszterelnök-helyettes és Benjámin Ben Eliezer, az infrastruktúra-ügyek minisztere is úgy nyilatkozott: meg kellene fontolni egy ilyen ajánlatot.

Ben-Eliézer egyenesen azt mondta, hogy a tűzszüneti tárgyalásokhoz nem feltétlenül szükséges előfeltétel az, hogy a Hamász ismerje el Izraelt, az is elegendő lenne, ha leállítaná a zsidó állam területe elleni rakétatámadásokat, valamint az egyiptomi határon folyó fegyvercsempészetet.

Újabb Hamász-javaslat


Legutóbb vasárnap hangzott el egy Hamász-javaslat. Ahmed Juszef gázai tanácsadó szavai szerint a tűzszünet feltételének tekintik, hogy Izrael állítsa le katonai csapásait, a Hamász harcosainak célzott likvidálását, valamint könnyítsen a Gázai övezet humanitárius helyzetén az átkelők megnyitásával.

A miniszterelnök megismételte: szó sem lehet tűzszünetről mindaddig, amíg a Hamász nem fogadja el a közel-keleti rendezéssel megbízott "kvartett" (ENSZ, Európai Unió, Egyesült Államok, Oroszország) három feltételét: Izrael elismerését, az erőszakról való lemondást, valamint a korábbi izraeli-palesztin megállapodások tiszteletben tartását.

A Hamász célkitűzései között azonban ott szerepel a mai napig Izrael elpusztítása. "Aki elfogadja a kvartett feltételeit, elvileg tárgyalási partner lehet. Aki azonban erre nem hajlandó, azzal a legnagyobb sajnálatunkra nem folytathatunk párbeszédet" - mondta Ehud Olmert.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban - Mutatjuk, mi áll a háttérben

Betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban - Mutatjuk, mi áll a háttérben

A héten az amerikai szenátus elfogadta, majd Joe Biden elnök aláírta a törvényt, amely 270 napot ad a kínai ByteDance-nek arra, hogy eladja a TikTok amerikai eszközeit, különben betiltják a platformot az USA-ban. A fő tulajdonosnak azonban úgy tűnik, hogy esze ágában sincsen megválni az amerikai operációtól és bíróságon fogja megtámadni az új törvényt. Ha ez a kísérlet kudarcot vall, a ByteDance valószínűleg inkább a kivonulás mellett dönthet, vagy a menthetőt mentve megpróbálhatja az aranyat érő algoritmusa nélkül értékesíteni a TikTokot - viszont egyes becslések szerint az algoritmus nélkül mindössze a harmadát érheti a platform.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×