eur:
387.73
usd:
357.62
bux:
68097.3
2024. május 17. péntek Paszkál

A bukott kormányfő áll győzelemre a választáson

Thakszin Sinavatra megbuktatott thaiföldi kormányfő szövetségesei győztek a vasárnapi parlamenti választásokon az exit poll-felmérések eredményei szerint.

A megbuktatott, száműzetésbe menekült és korrupcióval vádolt Thakszin Sinavatra híveit tömörítő Népi Erő Párt (PPP) győzött a vasárnapi parlamenti választáson két vezető közvélemény-kutató intézet értékelése szerint is. A felmérések eredményei csupán az elnyert parlamenti helyek számában különböznek.

Az egyik szerint a PPP képviselői a 480 fős parlamentben 256 helyet, míg a másik szerint 202 mandátumot tudhat magáénak. A legfőbb rivális, a legrégibb thaiföldi politikai szervezet, a Demokrata Párt 162-146 képviselői helyhez juthatott az előre vetített adatok alapján.

A választások eredménye valószínűleg tovább mélyíti a két éve tartó mély politikai válságot az ázsiai országban. A 2001-es választást a Thakszin Sinavatra vezette Thai Rak Thai nyerte meg, a kormányfőt 2005-ben elsöprő többséggel választották újjá. Az ellenzék 2006 január végén tisztázatlan gazdasági ügyei miatt korrupcióval és hatalommal való visszaéléssel gyanúsította meg a dúsgazdag Sinavatrát, aki válaszul feloszlatta a parlamentet és 2006 áprilisára előre hozott választásokat írt ki.

A választások eredményét az alkotmánybíróság semmissé nyilvánította, a kormányfő pártját pedig feloszlatta. 2006. szeptember 19-én vértelen katonai puccsot hajtottak végre, október 1-jén Szurajud Csulanon került a kormányfői székbe. 2007. augusztus 19-én elfogadták az ország új alkotmányát, amely megnyitotta az utat a mostani választások kiírása előtt.

A PPP azzal kampányolt, hogy hazahozza a londoni száműzetésben élő Thaksint, és győzelme esetén folytatja az egykori kormányfő populista politikáját. A párt vezetői szerint Thaksin, aki Hongkongból figyelte a választást, akár már a jövő év elején hazatérhet.

Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×