eur:
386.41
usd:
355.43
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Nem lesz több kivégzés New Jersey-ben

A halálbünetés ellenzői történelmi eseményként ünneplik, hogy az amerikai New Jersey szövetségi állam törvényen kívül helyezi a legszigorúbb büntetést, és arra számítanak, hogy más államok is követik a példát.

New Jersey állam törvényhozása és szenátusa a héten hagyta jóvá a halálbüntetés eltörlését, Jon Corzine kormányzóról pedig köztudott, hogy alá fogja írni a törvényt.

Az aktivisták azt remélik, hogy a lépés más államokban is hasonló döntésekhez vezet. Az 52 amerikai szövetségi államból 37 hajt végre halálbüntetéseket - pontosabban hajtott végre, mert a halálos injekció körül kialakult vita miatt jelenleg moratórium van érvényben. Az amerikai Legfelsőbb Bíróságnak ugyanis döntenie kell, hogy az injekció az alkotmány által tiltott, "különleges és szokatlan büntetésnek" minősül-e.

"Olcsóbb az életfogytig tartó börtön"

Egy állami vizsgálóbizottság az év elején úgy találta, hogy a halálbüntetés több pénzbe kerül, mint az életfogytiglani börtön, nem rettent el a gyilkosságtól és ártatlanok kivégzéséhez vezethet.

Ennek nyomán New Jerseyben életfogytig tartó börtönbüntetés lesz a legsúlyosabb kiszabható ítélet. Jon Corzine kormányzó szerint ugyanis ez "a társadalom és a gyalázatos bűntetteket végrehajtók számára kiszámíthatóbb eredményt jelent", mint a sorozatos fellebbezésekkel és bírósági meghallgatásokkal kísért halálbüntetés. "Biztosítjuk azt, hogy ezek a személyek soha ne kerülhessenek szabadlábra" - tette hozzá.

Nyolc halálraítélt életben maradhat

A döntés nyomán az államban nyolc halálraítélt úszhatja meg a kivégzést. Köztük van Jesse Timmendequas, aki 1994-ben meggyilkolt egy hétéves kislányt. Az ő ügye nyomán olyan törvényt vezettek be az Egyesült Államokban, amely kötelezi a hatóságokat, hogy informálják a lakosokat, ha egy szexuális bűncselekményekért elítélt személy költözik a környékre.

Kína vezet a kivégzések számában

Az Egyesült Államok tavaly a hatodik volt a végrehajtott halálbüntetések listáján, Kína, Irán, Pakisztán, Irak és Szudán után.

New Jerseyben 25 éve óta nem volt kivégzés, egy 2004-es bírósági döntés pedig elrendelte a végrehajtás felülvizsgálatát és felfüggesztette a halálbüntetést.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×