eur:
397.9
usd:
359.42
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

Emelkedik az amerikai vízum díja

Januártól 30 százalékkal emelkedik az Egyesült Államokba utazáshoz szükséges vízum igénylési díja - jelentette be az amerikai külügyminisztérium. A tengeren túli kormány ebből a pénzből fedezné azokat a biztonsági intézkedéseket, amelyeket a megnövekedett terrorveszély miatt tervez.

Aki idén igényel turista, üzleti vagy tanulmányi vízumot az Egyesült Államokba, annak 100 dollárba kerül a procedúra. Jövőre azonban mindezért már 131 dollárt kell fizetni.

A bevándorló vízumok kezelési díja 6 százalékkal, 335-ről 355 dollárra nő 2008. január 1-jétől.

A Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa szerint az Egyesült Államok ezzel a lépéssel azokat akarja kiszűrni, akik megélhetési okokból utaznának Amerikába.

Az ugyanis nem valószínű, hogy a többletből befolyó néhány százezer dollárból építene új biztonsági rendszert az ország - mondta Magyarics Tamás az InfoRádióban.

A szakértő fenntartja korábbi állítását, amely szerint belátható időn belül megszűnhet a magyarok vízumkötelezettsége az Egyesült Államok felé.

Szerinte ugyanis, ha a tengerentúliak rakétavédelmi rendszert akarnak építeni a közép-kelet-európai térségbe, azért valamit nyújtaniuk kell cserébe.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 1. 22:01
×
×
×
×