eur:
389.81
usd:
362.02
bux:
68338.86
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

"A CIA másfél évig kínozta brutális módszerekkel"

A guantanamói amerikai támaszponton fogva tartott egyik brit állampolgár ügyvédje azt állítja: az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) által készített fényképek bizonyítják, hogy az ügynökök brutálisan megkínozták a védencét.

Az Etiópiában született Binyam Mohammed 1994-ben kapott menedékjogot Nagy-Britanniában, majd 2001-ben Pakisztánba és Afganisztánba utazott, ahol az amerikaiak szerint terroristakiképzést kapott.

A férfit 2002-ben a pakisztáni hatóságok vették őrizetbe. Ügyvédje, Clive Stafford-Smith szerint védencét az amerikaiak Marokkóba vitték, ahol másfél éven keresztül középkori, brutális kegyetlenséggel vallatták, egyebek mellett a péniszét is felvágták, majd a guantanamói fogolytáborba vitték.

A jogász közölte: biztos azoknak a fényképeknek a létezésében, amelyeket a CIA ügynökei készítettek a kínzásokról, és tudja, hogy ügynökség munkatársai közül kik voltak jelen a kínvallatásokon.

Clive Stafford-Smith közölte: bizonyítani tudja azt is, hogy a Binyam Mohammed ellen felhozott valamennyi bizonyítékot kínvallatással csikarták ki.

Az ügyvéd a brit külügyminiszternek írt levelében sürgeti a brit diplomáciát, hogy akadályozza meg a CIA vallatásairól készített felvételek megsemmisítését. Múlt héten derült ki, hogy a szolgálat több száz órányi felvételt semmisített meg.

A jogász a levélben úgy fogalmaz: már öt és fél év telt el Binyam Mohammed őrizetbe vétele óta, mégsem állították bíróság elé, és esélye sincs tisztességes eljárásra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
2023-ban tovább növelte nyereségességét az OXO Technologies Holding Nyrt.

2023-ban tovább növelte nyereségességét az OXO Technologies Holding Nyrt.

Megjelent az OXO Technologies Holding Nyrt. 2023. évi tőzsdei jelentése. A beszámoló a cégcsoport sikeres gazdálkodását, növekvő nyereségességét és kezelt vagyonának dinamikus bővülését mutatja. A következő időszakra a társaság az aktuális befektetési lehetőségeihez illeszkedő rugalmas likviditással készül, a közgyűlés egyszerre hagyta jóvá saját részvényeinek visszavásárlását a mindenkori saját tőkével arányos részvényárfolyamig, illetve döntött a BÉT Standard piacára történő belépésről és tartotta fenn ezzel is további, akár jelentősebb arányú tőkebevonás lehetőségét is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×